Prijs voor crowdsource meten van fijnstof met iPhone

tags:
Userpica

Nederlandse wetenschappers winnen een ton voor een iPhone-opzetstukje waarmee fijnstof is te meten.

Met een prijs van 100.000 euro kan een team van de Universiteit van Leiden volgend jaar 10.000 mensen voorzien van een iPhone-opzetstukje waarmee tijdens een landelijke meetdag over heel Nederland fijnstof wordt gemeten. Het  team won woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 met hun iSPEX-project.

iSPEX (Spectropolarimeter for Planetary EXploration) is vernuftige manier om met je iPhone fijnstof te meten. Een klein opzetstukje voor de cameralens van een iPhone verandert de smartphone in een wetenschappelijk instrument, waarmee je de eigenschappen van fijnstof in de lucht kan meten.

Het unieke aan het iSPEX-project is niet zo zeer dat het team van een iPhone een wetenschappelijk instrument gemaakt hebben, maar vooral wat de wetenschappers ermee willen doen. Dankzij de prijs van 100.000 euro kan het team hun wens om via crowdsourcing een massale fijnstof meting in Nederland te doen, verwezenlijken.

In de komende maanden worden er 10.000 iSPEX opzetstukje geproduceerd voor de iPhone 4S. De opzetstukjes worden over heel Nederland verspreid onder mensen die in mei of juni volgende jaar het grootste Nederlandse citizen science experiment zullen uitvoeren. Tijdens een landelijk meetdag zullen de 10.000 mensen als crowdsource project fijnstof in de lucht meten. De app op de iPhones verzamelt de gegevens en stuurt deze naar een centrale database.

De fijnstofmetingen zullen vervolgens geanalyseerd worden waarmee een fijnstof kaart van Nederland wordt gemaakt. Dat is belangrijk, omdat het inademen van fijnstof slecht is voor de gezondheid en er nog weinig bekend is over de invloed van de kleine deeltjes in de lucht op het klimaat.

Het project staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. "We willen informatie toevoegen aan de fijnstofmetingen die het RIVM nu al uitvoert. Daarnaast richten wij ons op educatie door diverse experimenten aan te bieden met de smartphone en de iSPEX. De beste manier om erachter te komen dat wetenschap leuk is, is door het zelf te doen."

De iSPEX-technologie wordt al toegepast in de sterrenkunde om atmosfeeronderzoek te doen. Door de vernuftige aanpassing in de vorm van een opzetstukje voor smartphones geeft het project goed weer hoe een wetenschappelijke toepassing ook ingezet kan worden als maatschappelijke toepassing. Als het project een succes is dan wil het team vaker dergelijk metingen in binnen- en buitenland gaan doen.

door David Lemereis, 25-10-2012 10:26 6 reacties, 4578 views

ikkuh, 2 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Ze beperken zich wel erg door alleen voor de iPhone zo'n opzetstukje te produceren. En dan de 4s ook nog eens. Dus het grootste deel van nederland wordt uitgesloten van dit experiment.

basbadjas, 2 jaren geleden
afbeelding van basbadjas

Mooi filmpje met ikkuh in de hoofdrol: http://youtu.be/7huae767Rxg

Evert Harmeling, 2 jaren geleden
afbeelding van Evert Harmeling

"De keuze om eerst alleen met de iPhone te beginnen en niet meteen alle smartphones heeft te maken met het verschil in uiterlijk tussen alle smartphones. iSPEX moet bijvoorbeeld recht voor de camera-lens geplaatst worden. Deze zit voor veel verschillende smart-phone types op een andere plek. Toch zullen we proberen om ons budget nog iets te verruimen om ook een iSPEX (en de app) voor de populairste android telefoon te maken.", aldus op de website te lezen...

Vrijdenker, 2 jaren geleden
afbeelding van Vrijdenker

Altijd maar piepen en huilen die ikkuh!

Dick de Wit, 2 jaren geleden
afbeelding van Dick de Wit

Ikkuh krijgt nog wel eens een lintje van google.

Daejji, 2 jaren geleden
afbeelding van Daejji

och arme ikkuh.
Die stoute mensen ook allemaal met hun iPhones.
Sekteleden zijn het..he Ikkuh, hee, kop op joh. Heee, koesie koesie koesie. Kinnetje omhoog joh..he, lach eens naar me...kom aan, toe maar.
jaaaaaa, daar lacht onze Ikkuh al.

Er zijn belangrijkere dingen in het leven.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 151 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl