Readers met electrowetting op komst

Readers met electrowetting op komst

01-09-2009 06:57 Laatste update: 29-04-2018 09:39

De readers met e-inkt ken je, maar in Eindhoven heeft men de opvolger paraat: electrowetting.

De Philips-spinoff Liquavista werkt in Eindhoven en overzee aan de volgende generatie readers met behulp van de nieuwe techniek electrowetting. Dit werkt met olie en water en biedt een scherper en 'sneller' beeld dan E-ink. Uiteindelijk zouden schermen met electrowetting zelfs kunnen concurreren met lcd.

Volgens vice-president engineering van Liquavista, Eric Derckx, is het eerste product waarin dit gaat worden toegepast een elektronische boekenlezer. Derckx verwacht dat die begin 2011 op de markt kan komen.

De komende maanden zal Liquavista demonstratiemodellen laten zien. De huidige demo is een 3 inch reflectief zwart-wit display, maar grotere en varianten met kleur komen er ook aan. De foto hierboven vergelijkt Liquavista's eerste 3 inch reflectief zwartwit-prototype met een reflectief LCD en een print-op-papier.

Derckx legt de werking van een elektrowetting scherm als volgt uit: 'Iedere pixel is gevuld met water en een zwarte olie. Het water afstotende oppervlak van iedere pixel is bedekt met de zwarte olie, die opvallend licht absorbeert. Dat is de zwarte toestand. Onder invloed van een elektrische spanning op de pixel trekt het oppervlak het water aan, waardoor de olie aan de kant wordt geduwd door het water. Hierdoor wordt de pixel transparant. Opvallend licht wordt dan door een reflector weerkaatst met zeer hoge efficientie. Dat is de witte toestand. Eventueel kan een kleuren versie electrowetting scherm worden gemaakt met een kleurenfilter bovenop dezelfde pixels.


Het demonstratiemodel met kleur naast het zwart-wit-model.

De voordelen van dit soort displays? 'Er is geen achtergrondverlichting nodig zoals bij LCD-tv's en dus hebben ze een laag energiegebruik, een hogere reflectiviteit en contrastratio dan in E-ink-schermen. Ook heeft electrowetting een hogere verversingssnelheid waardoor volgens Derckx 'levendigere interactie' mogelijk is. Op termijn zullen met het draaien van grotere productievolumes ook de kosten van dit scherm snel gaan dalen. Lager zelfs dan die van LCD.' Stay tuned dus.