Rechtbank: mp3-zoekmachine illegaal

Rechtbank: mp3-zoekmachine illegaal

16-06-2006 07:09 Laatste update: 30-04-2018 02:42

De vlag kan uit bij de Stichting Brein en halfstok bij eigenaren van sites die linken naar bestanden waarop auteursrecht rust.

Want gisteren heeft Zoekmp3.nl voor het Amsterdamse gerechtshof het hoger beroep aangespannen door Brein verloren. Volgens rechter Gemmie van der Reep bevordert het bedrijf achter Zoekmp3.nl, Techno Design, auteursrechtinbreuken door links naar muziekbestanden aan te bieden die het zelf niet heeft gecontroleerd. Techno Design moet binnen zeven dagen stoppen met linken, of per dag tienduizend euro of per bestand duizend euro aan dwangsommen betalen. Gevolg van de uitspraak: massaal linken naar muziek in Nederland is nu erg riskant geworden.

De disclaimer die Zoekmp3 op haar site had, deed volgens de rechter niet ter zake, omdat de site best wist dat het meerendeel van de links in de zoekmachine naar illegaal aangeboden bestanden leidde. Technodesign moet van de rechter ook binnen zeven dagen de sites Zoekalbums.nl, fullalbumsearch.com en startmp3.com van haar server verwijderen. Bovendien moet Techno Design nog eens een nog niet vastgestelde schadevergoeding aan Brein betalen.

Tim Kuik van Brein juicht: 'Met je site gebruik maken van het illegale misbruik van je klanten mag niet. Dat geldt dus ook voor linksites en andere online intermediairs.' Twee jaar geleden verloor Brein de rechtszaak tegen Zoekmp3 nog. Toen stelde de Haarlemse rechtbank dat het aanbieden van links naar mp3-bestanden op zich niet onrechtmatig was, omdat niet telkens gecontroleerd kon worden of er auteursrecht op de bestanden rust. Er zijn immers ook legale mp3-bestanden. Rechter Gemmie van der Reep en raadsheren Joustra en Mout-Bouwman van het Amsterdamse gerechtshof oordelen in het nieuwe vonnis anders.

Wellicht relevant: Van der Reep is lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Mout-Bouwman is lid van het bestuur van de Association Littéraire et Artistique, een club die opkomt voor 'de principes die auteurs beschermen'.

Deze uitspraak heeft trouwens ook gevolgen voor de voormalige p2p-portal Releases4U, waarvan de makers later deze maand voor de rechter moeten verschijnen. Maandag bracht Bright nog het nieuws dat enkele 'uploaders' die rond 2004 actief waren op Releases4U, dat vooral linkte naar muziek en films op het eDonkey-netwerk, kunnen schikken met Justitie voor een bedrag van 1250 euro. Vier anderen, de vermeende beheerders van de voormalige p2p-site zelf, worden wel strafrechtelijk vervolgd met zelfs als een van de voorlopige aanklachten 'deelname aan een criminele organisatie'. Hierover volgende week meer.