Rechter: privacy EU-burgers in VS onvoldoende beschermd

Rechter: privacy EU-burgers in VS onvoldoende beschermd

06-10-2015 08:40 Laatste update: 27-04-2018 20:30

Amerikaanse bedrijven mogen data van EU-burgers niet zomaar meer opslaan op hun servers in de VS.

Lees ook: Uitlegparty Safe Harbor-zaak: jouw gegevens niet meer naar Amerikaanse servers?

Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak die was aangespannen tegen Facebook. De uitspraak betekent dat het voor Nederlandse gebruikers van bijvoorbeeld Facebook en Twitter makkelijker wordt om te klagen bij nationale privacy-waakhond, het College Bescherming Persoonsgegevens.

Het CBP mag zelfs het opslaan van data van Facebookgebruikers (wat je liket, welke filmpjes je kijkt en wie je vrienden zijn, je emailadres en adresgegevens) door de sociale netwerksite in de Verenigde Staten verbieden.

Safe Harbor-verdrag van de baan

De uitspraak van het Hof volgt op een rechtszaak die de Oostenrijker Schrems tegen Facebook had aangespannen. Hij wilde niet dat zijn gegevens door Facebook op een Amerikaanse server opgeslagen zouden worden, omdat Amerikaanse wetgeving in zijn ogen niet voldoende opkomt voor privacy van gebruikers. De Ierse rechter, want daar is het Europese kantoor van Facebook gevestigd, had de zaak voorgelegd aan het Europese Hof, die Schrems gelijk geeft.

Het 'Safe Harbor'-verdrag, waarin het opslaan van gegevens van Europese burgers in de VS in 2000 was geregeld, is door de uitspraak van de baan.

Gejuich

Op het kantoor van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom werd het vonnis met gejuich ontvangen, zegt Daphne van der Kroft: "Dit is een mooie dag voor privacy in Europa. Het Hof laat zien dat privacy beter beschermd moet worden." De uitspraak maakt volgens haar een eind aan het ongestraft gebruiken van data van bijvoorbeeld Facebookgebruikers door Amerikaanse geheime diensten: "Als Nederlander kon je daar niets tegen doen, want je kon niet naar een Amerikaanse rechter stappen." Nu de huidige 'Safe Harbor'-afspraken niet geldig meer zijn, kunnen steviger afspraken gemaakt worden over de bescherming van gegevens door Amerikaanse bedrijven.

Kanttekeningen

Ondanks dat de uitspraak goed nieuws is voor Europese gebruikers van bijvoorbeeld Facebook, plaatst privacyonderzoeker Arne Arnbak van de UvA kanttekeningen. Dat gegevens op Europese servers komen te staan betekent niet dat ze veiliger zijn, want de Amerikaanse geheime dienst NSA is juist in Amerika aan strenge wetten gebonden. "In de VS gelden verschillende wetten die het mogelijk maken dat de NSA alles mag doen in het buitenland, van aftappen tot hacken, zolang de verwachting is dat er geen gegevens van Amerikaanse burgers worden buitgemaakt", zegt Arnbak.

De uitspraak van het Hof is ook goed nieuws voor ruim 12.000 Facebookgebruikers, die zich bij een andere zaak van Scherms hebben aangesloten. In die zaak wordt per gebruiker, waaronder 1000 Nederlanders, een schadevergoeding van 500 euro geëist omdat Facebook de privacy zou hebben geschonden. Die zaak ligt bij een Oostenrijkse rechter en lijkt gesteund door het vonnis uit Brussel meer kans te maken.

RTL Z

Lees ook:

Uitlegparty Safe Harbor-zaak: jouw gegevens niet meer naar Amerikaanse servers?