Rechtszaak tegen Plasterk om 'witwassen' NSA-data

Rechtszaak tegen Plasterk om 'witwassen' NSA-data

06-11-2013 20:09 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Een coalitie van burgers en organisaties spant een rechtszaak aan tegen minister Ronald Plasterk.

Zij eisen dat de Nederlandse inlichtingendiensten stoppen met het gebruik van NSA-gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen.

"Plasterk zegt de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen te veroordelen, maar tegenover de Tweede Kamer erkent hij dat gegevens tussen de AIVD en de NSA nog steeds worden uitgewisseld", stelt bureau Brandeis, het advocatenkantoor dat de zaak namens een groep organisaties en burgers heeft aangespannen.

Nederland is één van de acht landen waarmee de Amerikanen het nauwst samenwerken op het gebied van inlichtingen. Dat betekent dat de Nederlandse inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) meer informatie krijgen dan bijvoorbeeld de Duitsers en de Belgen.

Dat verklaart vermoedelijk waarom minister Plasterk tot nu toe tamelijk laconiek reageert op alle onthullingen van Snowden over de handelswijze van de NSA.

Uit de documenten die Snowden in samenwerking met verscheidene kranten openbaar heeft gemaakt, blijkt dat de NSA balanceert op het randje van wat wettelijk is toegestaan en regelmatig de grens overschrijdt.

De Nederlandse inlichtingendiensten maken vermoedelijk gebruik van de gegevens die de NSA zo verzamelt. Die data zijn interessant, omdat de NSA aan gegevens kan komen die de Nederlandse inlichtingendiensten niet legaal kunnen verkrijgen.

Eerder dit jaar bevestigden bronnen tegenover NRC Handelsblad bijvoorbeeld dat Nederland data gebruikt die zijn verkregen via het omstreden programma PRISM.

"Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen. Deze zaak moet daar een einde aan maken", aldus advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Bovendien eist Alberdingk Thijm dat Plasterk burgers wier onrechtmatig verkregen data zijn gebruikt, daarover informeert.

De rechtszaak van de ‘coalitie Burgers tegen Plasterk’ dient op 27 november bij de rechtbank in Den Haag.