Recordsprong gezien door 8 miljoen YouTube-kijkers tegelijkertijd

Userpica

De recordsprong van Oostenrijker Felix Baumgartner van 39 km hoogte leverde ook een YouTube-record op.

De levensgevaarlijke recordsprong van Baumgartner, waarmee hij als eerste mens de geluidsbarrière doorbrak, was ook de populairste livestream ooit. Op het hoogtepunt keken acht miljoen gelijktijdige kijkers naar de YouTube-stream van de sprong vanaf 39 kilometer hoogte. Het oude record voor een live-stream stond op een half miljoen gelijktijdige kijkers tijdens de Olympische Spelen in Londen.

In de stream was te zien hoe Baumgartner uit de capsule aan de ballon sprong en ruim 4 minuten in vrije val was. De 43-jarige Oostenrijker landde uiteindelijk met zijn parachute veilig in de woestijn nabij het Amerikaanse Roswell. Hij haalde tijdens zijn val snelheden tot rond 1300 km/u. Baumgartner heeft daarmee tijdens de val de geluidsbarrière doorbroken, zo werd enkele uren na afloop tijdens een persconferentie bevestigd. 

Het was sowieso de hoogste sprong ooit met een parachute en de hoogste ballonvaart. Baumgartner brak het record van Joseph Kittinger uit 1960. De 84-jarige Kittinger gaf de Oostenrijker tijdens de missie commando's. De stream was zo in trek omdat maar weinig tv-zenders wereldwijd de recordpoging live uitzonden. De sprong is onder meer hier terug te zien.


jllvrsm, 3 jaren geleden
afbeelding van jllvrsm

Gemist! Waar kan ik 't terugkijken?

Tonie van Ringelestijn, 3 jaren geleden
afbeelding van Tonie van Ringelestijn

YouTube loopt ook al vol met filmpjes van mensen die hun scherm hebben opgenomen, dus onder meer deze:

http://www.youtube.com/watch?v=FJrmgmozvx4

Atheistus, 3 jaren geleden
Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Hier geen haperende uitzending hoor, alles mooi kunnen zien

Bleft, 3 jaren geleden
afbeelding van Bleft

Heb zelfs via fb de youtube stream kunnen volgen, op mn mobieltje met 3G

rimave, 3 jaren geleden
afbeelding van rimave

Blijf het toch ook knap vinden dat iemand in 1960 al bijna zo hoog kwam. Toen waren al die technische snufjes die Baumgartner nu gebruikt er nog niet. Desalniettemin blijft het ook een geweldige prestatie van Baumgartner.

Bert, 3 jaren geleden
afbeelding van Bert

Even voor de natuurkundige correctheid: De geluidsbarrière is door Baumgartner NIET doorbroken. Dit is op 30km niet mogelijk. De lucht is daar zo ijl, dat geluid zich überhaupt niet meer verplaatst.
Hij is dus harder gegaan dan de gemiddelde geluidssnelheid op zeeniveau. Gewoon heel hard dus. Maar knal of schokgolf heeft ie nooit geproduceerd.

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Ik weet niet op welke hoogte hij zat toen hij deze snelheid haalde. Ik vroeg me wel al af wat dat met je doet als mens in een pak en helm op.
Het staat natuurlijk wel stoer om even te vermelden, knal of niet ;)


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 130 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl