Rel rond Buma/Stemra nog niet voorbij

Rel rond Buma/Stemra nog niet voorbij

15-10-2009 07:06 Laatste update: 29-04-2018 08:37

De Buma/Stemra-rel is nog niet voorbij: de rechtenclub ziet in bijna alles bedrijfsmatig gebruik.

Buma/Stemra ziet sites met een enkele advertentie als bedrijfsmatig. Dat betekent dat blogs met Google Ads straks ook een torenhoge rekening tegemoet kunnen zien, volgens de omstreden hoge tarieven voor het embedden van muziek en filmpjes die Buma/Stemra per 1 januari wil gaan heffen.

Dat blijkt uit de woorden van Buma/Stemra tegenover VPRO's muzieksite 3voor12. Hoofd juridische zaken Cees van Rij zegt nu: 'Onze fout is misschien geweest dat we dachten dat bloggers altijd niet-bedrijfsmatige gebruikers zijn.' Elke site met inkomsten is de klos: 'Winst is geen vereiste, het gaat ons om inkomsten', aldus Van Rij.

Afgelopen week probeerde Buma/Stemra de commotie vanuit de online wereld en politiek Den Haag, te sussen door een persbericht te versturen waarin stond dat de embedtarieven niet voor particulieren gingen gelden. Daarmee leek de ergste storm van protest te zijn gaan liggen. Maar het gemor neemt nu alweer toe, nu blijkt dat de rechtenorganisatie nog altijd vele honderden sites in het vizier heeft, ook kleintjes die nauwelijks met hun Google-ads de kosten voor de hosting terugverdienen.

Actiegroep Bits of Freedom is verbolgen door de uitspraken van Buma/Stemra tegenover 3Voor12 en gaat weer de barricades op. 'De eerdere suggestie dat Buma internetgebruikers tegemoet komt is dus misleidend, en Buma komt terug op eerder gedane toezeggingen', stelt BoF donderdag.

Volgens de actiegroep moet 'een belangrijk deel van de bloggers en sociale netwerkpagina's toch voor het embedden van audio- en videomateriaal gaan betalen'. 'Daarnaast zullen poppodia moeten gaan betalen voor embedden. Ook gaat Buma er ten onrechte vanuit dat, omdat over licenties voor ander gebruik dan embedden geen vragen zijn gesteld, deze door de markt geaccepteerd worden.'

Ot van Daalen van Bits of Freedom: 'Dit soort gedraai is niet acceptabel, en we hopen dat hieraan aandacht wordt besteed tijdens de hoorzitting op 15 oktober (..) in de Tweede Kamer.'

Het bedrijfsleven is intussen ook een offensief tegen Buma/Stemra gestart.