Roetfilters kunnen opwarming aarde eeuw terugdraaien

Roetfilters kunnen opwarming aarde eeuw terugdraaien

03-08-2010 07:04 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Een nieuwe studie concludeert dat de massale aanpak van roetuitstoot de snelste manier is om de opwarming van de aarde aan te pakken.

Een nieuwe, grootschalige simulatie van het effect van roet op de opwarming van aarde zegt dat de eliminatie van roet de snelste methode is om de opwarming van de aarde af te remmen. Zouden we nu alle roetuitstoot elimineren dan kunnen we in tien jaar tijd vrijwel een eeuw aan opwarming van de aarde ongedaan maken. Dit klinkt als het zoveelste theoretische plan om de klimaatverandering te lijf te gaan maar als deze simulatie klopt zou het in de praktijk voor een groot deel haalbaar zijn.

Het is in elk geval veel makkelijker te realiseren dan het terug brengen van de broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Roet blijkt een enorme impact te hebben op de opwarming van de aarde maar is altijd een ondergeschoven kindje geweest in het klimaatdebat. Een NASA-studie uit 2003 concludeerde dat roet voor 25 procent de oorzaak van de opwarming van de aarde was. Een recentere studie concludeerde dat de roet in de arctische gebieden voor de helft verantwoordelijk is voor de toename in temperatuur sinds 1890.

Simpel gezegd absorbeert roet in de lucht het zonlicht en verwarmt daarmee de atmosfeer. Het valt vervolgens na enige tijd op aarde. Op de ijskappen vermindert het zwarte goedje de weerkaatsing van het zonlicht door gletsjers en ijskappen waardoor de aarde ook opwarmt. Het effect van roet is echter complex, sommige studies wijzen juist weer uit dat roet een koelend effect kan hebben omdat roet ook weer tot meer bewolking kan leiden waardoor het zonlicht juist weerkaatst en de aarde afkoelt.

Deze simulatie is echter de eerste grote simulatie die mathematisch modellen gebruikt om de interactie tussen roetdeeltjes en wolkendruppeltjes op te nemen in de berekeningen. Uit het netto resultaat blijkt dat de aarde opwarmt ondanks de verkoelende werking van extra bewolking veroorzaakt door roet.

Het grote verschil met broeikasgassen is dat roet slecht een ‘levensduur' van enkele weken in de atmosfeer heeft. CO2 daarentegen blijft nog 30 tot 50 jaar in de atmosfeer hangen. Zelfs al elimineren we vandaag alle CO2-uitstoot dan zullen de ijskappen smelten. Voertuigen, fabrieken, houtverbranding als gevolg van ontbossing en kookvuren op hout of mest in ontwikkelingslanden zijn de grootste bronnen van roet-uitstoot.

De technologie om roet-uitstoot drastisch te minimaliseren is al lang aanwezig in de vorm van uitlaat- en schoorsteenfilters. Arme mensen in ontwikkelingslanden zouden massaal moeten worden voorzien van goedkope maar schoon brandende kookstellen en roetfilters zouden wereldwijd op auto's, trucks en schoorstenen moeten worden geplaatst. Het verbranden van hout bij ontbossing is echter een moeilijker probleem om aan te pakken. Dat neemt echter niet weg dat we vol in moeten zetten op het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen. De globale aanpak van roetuitstoot zou ons echter een aantal decennia extra tijd kunnen geven om een oplossing voor voor het klimaatprobleem te vinden.