Roetfilters kunnen opwarming aarde eeuw terugdraaien

tags:
Userpica

Een nieuwe studie concludeert dat de massale aanpak van roetuitstoot de snelste manier is om de opwarming van de aarde aan te pakken.

Een nieuwe, grootschalige simulatie van het effect van roet op de opwarming van aarde zegt dat de eliminatie van roet de snelste methode is om de opwarming van de aarde af te remmen. Zouden we nu alle roetuitstoot elimineren dan kunnen we in tien jaar tijd vrijwel een eeuw aan opwarming van de aarde ongedaan maken. Dit klinkt als het zoveelste theoretische plan om de klimaatverandering te lijf te gaan maar als deze simulatie klopt zou het in de praktijk voor een groot deel haalbaar zijn.

Het is in elk geval veel makkelijker te realiseren dan het terug brengen van de broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Roet blijkt een enorme impact te hebben op de opwarming van de aarde maar is altijd een ondergeschoven kindje geweest in het klimaatdebat. Een NASA-studie uit 2003 concludeerde dat roet voor 25 procent de oorzaak van de opwarming van de aarde was. Een recentere studie concludeerde dat de roet in de arctische gebieden voor de helft verantwoordelijk is voor de toename in temperatuur sinds 1890.

Simpel gezegd absorbeert roet in de lucht het zonlicht en verwarmt daarmee de atmosfeer. Het valt vervolgens na enige tijd op aarde. Op de ijskappen vermindert het zwarte goedje de weerkaatsing van het zonlicht door gletsjers en ijskappen waardoor de aarde ook opwarmt. Het effect van roet is echter complex, sommige studies wijzen juist weer uit dat roet een koelend effect kan hebben omdat roet ook weer tot meer bewolking kan leiden waardoor het zonlicht juist weerkaatst en de aarde afkoelt.

Deze simulatie is echter de eerste grote simulatie die mathematisch modellen gebruikt om de interactie tussen roetdeeltjes en wolkendruppeltjes op te nemen in de berekeningen. Uit het netto resultaat blijkt dat de aarde opwarmt ondanks de verkoelende werking van extra bewolking veroorzaakt door roet.

Het grote verschil met broeikasgassen is dat roet slecht een ‘levensduur' van enkele weken in de atmosfeer heeft. CO2 daarentegen blijft nog 30 tot 50 jaar in de atmosfeer hangen. Zelfs al elimineren we vandaag alle CO2-uitstoot dan zullen de ijskappen smelten. Voertuigen, fabrieken, houtverbranding als gevolg van ontbossing en kookvuren op hout of mest in ontwikkelingslanden zijn de grootste bronnen van roet-uitstoot.

De technologie om roet-uitstoot drastisch te minimaliseren is al lang aanwezig in de vorm van uitlaat- en schoorsteenfilters. Arme mensen in ontwikkelingslanden zouden massaal moeten worden voorzien van goedkope maar schoon brandende kookstellen en roetfilters zouden wereldwijd op auto's, trucks en schoorstenen moeten worden geplaatst. Het verbranden van hout bij ontbossing is echter een moeilijker probleem om aan te pakken. Dat neemt echter niet weg dat we vol in moeten zetten op het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen. De globale aanpak van roetuitstoot zou ons echter een aantal decennia extra tijd kunnen geven om een oplossing voor voor het klimaatprobleem te vinden.

door David Lemereis, 03-08-2010 09:04 15 reacties, 2671 views

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Waterdamp is ook een broeikas gas

Cor, 4 jaren geleden
afbeelding van Cor

Doen! Kunnen we nog een eeuw doorgaan!

Ben, 4 jaren geleden
afbeelding van Ben

Hoe maak ik een roetfilter voor kampvuren? Hmm...

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Google ff climategate in op google noobs.

Broeikas effect/ klimaat verandering, co2 tax.

Grootste hoax van de afgelopen 100 jaar.

Is systmatosch door een groep wetenschappers over gelogen.

Alle emails liggens nu al bijna een jaar op straat en toch laatsen jullie nog stomme opwarming van de aarde artikelen.

Ik delete nu bright app bem ziek van die geiten wollen sokken sfeer hier. Gadverdamme. Is toch verdomme een tech/gadget site

Ben, 4 jaren geleden
afbeelding van Ben

Tags op Bright.nl:
City, Content, Design, Fashion, Food, Games, Groen, Living, Mobile, Music, Office, Science, Sex, Speed, Sport, Travel.

Bright is iets meer dan je dacht, denk ik.

Cor, 4 jaren geleden
afbeelding van Cor

Ik vind die hele opwarming van de aarde gezeik, maar ik vind complottheorieën ook gezeik...

Peter L, 4 jaren geleden
afbeelding van Peter L

Tja, leuk of niet, gezeik of niet, een nieuwe studie toont opnieuw aan dat er toch echt opwarming plaatsvind: http://www1.ncdc.noaa.gov/pub/data/cmb/bam...

Maar het is maar al te menselijk om onwelkome en moeilijk te veranderen zaken te negeren.

Henk Lubbers, 4 jaren geleden
afbeelding van Henk Lubbers

@ iPhone

Je loopt achter met dat fabeltje van 'climategate':
“Hoofdconclusies IPCC-rapport staan recht overeind” http://bit.ly/ci4hXR

En Bright is inderdaad véél meer dan een tech/gadegetsite.

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Inderdaad.

Een geiten wollen sokken eo tech/gadget wanna be site met gekopie paste nieuws en agressieve banners

ijsbreker, 4 jaren geleden
afbeelding van ijsbreker

Interessante gedachte. Zou mooi zijn als dit roetprobleem de weg naar een oplossing voor de opwarming kan betekenen.

Voor de Hoaxtheorie aanhangers: Keep on dreaming...
Zelfs al zou de opwarming geen mensenwerk zijn, de opwarming is een feit en is een grote bedreiging voor ons allemaal. En daar heeft een geitenwollensok niets mee te maken. Die hebben we dan namelijk helemaal niet meer nodig.

Sceptisch, 4 jaren geleden
afbeelding van Sceptisch

Mag ik de hoaxbelievers vragen wat er dan zo verschrikkelijk is aan het plaatsen van filters en stimuleren van duurzaamheid?

Vertel het eens, wat is het kwaad van zo'n roetfilter? dat iemand wat geld verdient ten bate van jouw gezondheid en die van je omgeving? Och nee zeg, the humanity!

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Mileu bewust zijn is goed. Maar mileu problemen creeren om geld mee te verdienen leid af van het aanpakken van werkelijke mileu problemen.

Dat het nu zo warm is, is uniek als je kijkt naar de temperatuur van de aarde in de afgelopen miljoenen ( danwel niet miljarden) jaren. Google ice hockey stick effect global warming maar eens.

Btw ben ook zwaar anti conspiracy theory, maar hecht gigantisch veel waarde aan wetenschappelijke
objectiviteit, die duidelijk op het gebied van global warming de afgelopen 10 jaar heeft gefaald.

Geld, verplichtingen en politiek misbruikt in een wetenschappelijk veld kan desatreus zijn. The ubermensh horoshima om maar wat te noemen.

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Hou eens op met die hype. Bs!

wouter77, 4 jaren geleden
afbeelding van wouter77

Eerst even echt wat lezen en dan pas ruzie maken!

http://www.elsevier.nl/web/Dossiers/Hoezo-...

Realisme over wat de oorzaken en de oplossingen zijn geeft de mogelijkheid om goede oplossingen te creeren ipv paniekscenario's uit te werken.

(instant verhogen van de dijken e.d.)

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Waar kan ik een roetfilter voor mijn Weber krijgen?


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 160 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl