Ruik je dat? Dat is een 4d-film in de andere zaal

tags:
Userpica

Geen 3d maar 4d: in 200 Amerikaanse bioscopen kan je binnenkort de actie in de film ook voelen en ruiken.

Een kleine 200 bioscopen in de VS krijgen binnenkort 4d-cinema dankzij de techniek van het Koreaanse CJ Group. De extra dimensie bestaat uit voelen en ruiken. Je voelt de wind als het in de film hard waait en je ruikt geuren die horen bij de actie op het bioscoopdoek.

Een 4d-film is wel duurder: de prijs is 8 dollar hoger dan een kaartje voor een 2d of 3d film Bioscopen moeten dan ook investeren in nieuwe apparatuur. Denk aan ventilatoren, rook- en geurmachines. Volgens CJ Group hebben de bioscoopexploitanten die zijn systemen in Azië en Mexico gebruiken de kosten er al uitgehaald.

Als fenomeen zijn 4d-films niet nieuw, maar tot nu toe waren ze nog bijna niet in normale bioscopen te zien. Voor de eerste 4d-films moest je meestal naar pretparken, blijkt uit een opsomming op Wikipedia. De primeur was in een Six Flags-park in Baltimore in 1984. Bij de film Spy Kids werden vorig jaar kraskaarten gebruikt voor het geureffect.

De attractie PandaDroom in De Efteling uit 2002 is te beschouwen als de eerste 4d-film in ons land. De film over het Wereldnatuurfonds heeft bewegende banken, opspattend water, wind en een vallende boomtak.

Hoe pakt het Koreaanse CJ het aan? Lees bijvoorbeeld dit verslag van de 4d-voorstelling van de film The Avengers in Korea van eerder dit jaar, waarbij er windsimulatie wordt gebruikt en de stoelen flink schudden tijdens de film. "De geur tijdens de film zou ook zomaar kunnen komen van het smeermiddel van de bewegende delen van de stoelen."


dimi, 3 jaren geleden
afbeelding van dimi

Vergeet niet Polyester(1981) met Divine. Daar kreeg je geurkraskaarten erbij die je op aangegeven momenten moest gebruiken! Iets minder modern maar toch... Pioniers! :-)


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 105 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl