's Werelds eerste klimaatneutrale wolkenkrabber

's Werelds eerste klimaatneutrale wolkenkrabber

29-12-2013 17:46 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Het hoofdkwartier van het Indonesische staatsbedrijf voor energie wordt niet alleen mooi, maar ook erg groen.

De ene prachtige toren van glas en staal is de andere niet, bewijzen de architecten van Skidmore, Owings & Merrill. Het hoogste gebouw ter wereld heeft het bureau met de Burj Khalifa in Dubai al op zijn naam staan, nu gaat het voor de eerste totaal zelfvoorzienende wolkenkrabber. Voor het staatsbedrijf voor olie en gas heeft Skidmore, Owings & Merrill een 99 verdiepingen hoge toren ontworpen, licht gebaseerd op de vorm van een ontluikende bloem.

De twee helften van de wolkenkrabber staan bovenaan uit elkaar, waar een zogenoemde windtrechter op 500 meter hoogte de wind opvangt. Het rendement van die relatief nieuwe techniek zou veel hoger zijn dan die van een windmolen, ook is er veel minder onderhoud. Uiteraard zitten er ook zonnepanelen op het gebouw, zo geplaatst dat ze niet alleen energie opwekken maar er ook voor zorgen dat het gebouw door een teveel aan zonlicht oververhit raakt. Dat scheelt weer in het verbruik van de airco, in de toren zijn dat geen traditionele luchtblazers maar radiatoren.

De meest bijzondere manier waarop de wolkenkrabber energie gaat opwekken is middels geothermie. Het vulkanische Indonesië is bij uitstek geschikt om aardwarmte om te zetten in energie. Anders dan bij sommige geothermische energiecentrales heeft de toren aan een enkele buis in de aarde genoeg om de hele toren en andere gebouwen op het terrein van stroom te voorzien. De architect streeft naar zoveel mogelijk zelfvoorziening, deels omdat het energienet van Jakarta vrij onbetrouwbaar is. De toren moet in 2020 klaar zijn, biedt dan plaats aan twintigduizend werknemers en is dan dubbel zo hoog dan het huidige hoogste gebouw van Indonesië.