Samsung werkt aan breinbesturing

Samsung werkt aan breinbesturing

22-04-2013 07:29 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Samsungs Galaxy S4 kan je al deels met je ogen bedienen, maar Samsung werkt nu ook aan bediening met gedachtes.



Interfaces van smartphones en tablets worden bij de dag intelligenter. Je kan smartphones ondertussen met aanraking, bewegen, stem en gebaren bedienen. Het nieuwe Galaxy topmodel van Samsung, de S4, gaat weer een stap verder en biedt nu ook beperkte oogbediening. Zo pauzeert een video als je even wegkijkt en scroll je automatisch een webpagina of een email bericht door je pols te bewegen terwijl je naar het scherm kijkt maar deze niet aanraakt. De evolutie van interface technologie stopt hier echter niet.

Samsung werkt al aan de volgende stap: gedachten-besturing. Wetenschappers van Samsungs Emerging Technology Lab in de VS onderzoeken hoe mensen hun gedachten kunnen gebruiken om op een Samsung Galaxy Note 10.1 apps op te starten, een liedje uit een speellijst te kiezen, een contact te selecteren en de Note uit te zetten.

De gebruiker moet daar wel een muts met een riedel electrodes voor dragen die je EEG-breinsignalen meten. Door bijvoorbeeld een icoon op het scherm met een specifieke frequentie te laten flikkeren geeft het brein herkenbare hersengolfpatronen af. Door op het icoon te concentreren konden gebruikers apps opstarten en selecties maken.

Dit is op zich niets nieuws. Dezelfde EEG-interfaces worden in veel labs onderzocht en er zijn al enkele jaren breingestuurde speelgoedjes op de markt, zoals de Star Wars The Force Trainer, waarbij je een balletje in zwevend op een luchtstroom in een plastic buis door concentratie in de lucht moet proberen te houden. Dat valt overigens niet mee, zoals ik 2009 tijdens de uitpakparty van dat speeltje ondervond. EEG breinsignalen zijn zwak en de headset met electrodes van de The Force Trainer was primitief, goedkoop, oncomfortable en onnauwkeurig.

Het doel van het onderzoek van Samsung is enerzijds om mogelijke toekomstige breininteractie met smartphones te onderzoeken, maar ook om te komen tot een EEG-muts of -headset die zo comfortabel en onopvallend is dat je die als consument zou willen dragen. Betrouwbare EEG-mutsen vergen veelal een gel op de electrodes en het kost veel tijd om deze op het hoofd van de gebruiker te installeren. Samsung heeft in het lab echter een droge EEG-muts ontwikkeld die in tien seconde op te doen is. Uiteraard ziet het er nog steeds niet uit en hangen er allemaal kabeltjes aan je hoofd maar het is een eerste stap in de goede richting.

Daarnaast moet de nauwkeurigheid omhoog. Gemiddeld haalden gebruikers in het lab een nauwkeurigheid van 80 tot 95 procent met de bediening op gedachten en konden ze een keer per vijf seconde een selectie maken. Als de technologie in de toekomst rijper wordt, dan zal het in de eerste instantie ingezet worden voor mensen die een handicap hebben. Maar het is niet ondenkbaar dat deze technologie in de toekomst als standaard feature in je smartphone zal zitten.

Als je niet kan wachten op Samsung, dan kan je nu al de Muse headband pre-orderen. Daarmee kan je een Android-tablet in beperkte mate met je gedachten bedienen.