Samsungs Tizen moet alles besturen

Samsungs Tizen moet alles besturen

18-05-2015 08:11 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Als het aan Samsung ligt, draait straks alles om ons heen op zijn Tizen-besturingssysteem.

"Tizen moet het besturingssysteem van alles worden," zei vicepresident van Samsungs Electronics Software Center. Jong-deok Choi vorige week tijdens een SAS 2015 Forum in Seoul. "We bereiden ons voor op het Internet of Things."

De term 'Internet of things' is ondertussen al achterhaald en moet vervangen worden door 'Internet of everything': letterlijk alles in ons leven, mens, dier, machine, planeet staat straks met elkaar in verbinding, of kan binnen afzienbare tijd onderling verbonden worden.

Deurkrukken en kranen

Het besturingssysteem Tizen draait al op een aantal Samsung-producten waaronder smartphones, smartwatches, camera's en televisies. Samsung heeft als doel om in elk geval al zijn producten in 2017 te verbinden met het internet en tegen 2020 moeten al die apparaten draaiend op Tizen onderling ook met elkaar communiceren. Dat zal zich hoogstwaarschijnlijk vooral rondom het huis afspelen. Koelkasten, fornuizen, ovens, lampen, kranen tot en met deurkrukken moeten dan slim zijn, volgens Samsung.

Op zich is dat niks nieuws. De 'strijd om de huiskamer' is al lang begonnen. Denk dan aan slimme lampen als de Philips hue, de Nest-thermostaat en -rookmelder, de slimme televisie en de Homey die op spraakcommando's 'alles' moet bedienen. Op dit moment werken de meeste van deze apparaten onderling nog niet erg goed met elkaar. Ze hebben vaak een 'eigen' besturingssysteem of een communicatieprotocol dat niet goed met die van een ander apparaat werkt.

Ecosystemen

En dat is dan ook de volgende stap voor de grote techpartijen: maak een ecosysteem van hard- en software waar verschillende apparaten onderling goed samenwerken en je hebt een trouwe klant.

Geen wonder dat Samsung net als Apple, Microsoft en Google allemaal groots inzetten om niet alleen de huiskamer, de keuken en de slaapkamer te veroveren maar ook de auto, de fiets, en je lichaam. De vraag is natuurlijk wie die strijd wint. De gesloten maar vaak goed samenwerkende ecosystemen, of een opensource-systeem dat op alles werkt, maar vaak rouwe kantjes kent?

Lees ook:

Eerste apparaten met Apple's HomeKit toch volgende maand