Sarkozy-persiflage op Twitter mag wel/niet

Sarkozy-persiflage op Twitter mag wel/niet

22-02-2012 09:23 Laatste update: 28-04-2018 19:13

Verscheidene Twitter-accounts die de draak staken met de Franse president Nicolas Sarkozy, zijn uit de lucht gehaald.

Dat meldt de Franse digitale-burgerrechtenorganisatie Internet Sans Frontières. Volgens de organisatie is er sprake van ‘politieke censuur’ in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen die in april en mei zullen plaatsvinden.

Sarkozy, die hoopt te worden herkozen als president, is vorige week net zelf begonnen met twitteren. Rond dezelfde tijd verzocht zijn campagneteam de kritische Twitter-accounts te verwijderen, omdat ze voor verwarring zouden zorgen.

De censuur betreft vier accounts, waaronder @_NicolasSarkozy: een parodie-account die sinds september 2010 in de lucht is. Hoewel er volgens Internet Sans Frontières duidelijk sprake was van een persiflage, dacht Twitter daar anders over. In een uitgelekte verklaring schrijft de dienst dat @_NicolasSarkozy uit de lucht is gehaald omdat de kans te groot was dat mensen het nep-account zouden verwarren met de echte Twitter-pagina van de kleine president.

‘Deze schorsing is tijdelijk. Als u een parodie-account heeft gemaakt, moet u het aanpassen’, aldus Twitter in de verklaring die werd verstuurd aan de makers van het nep-account, het satirische Franse webtijdschrift Kaboul.fr. Inmiddels heeft Kaboul.fr die aanpassingen doorgevoerd. Zo heet het account inmiddels ‘Nicolas Sarkozy Fake’. In de beschrijving meldt Kaboul.fr nu dat er sprake is van een parodie.

Op dinsdagavond verscheen er dan ook voor het eerst sinds een week weer een bericht van de nep-Sarko. ‘Na enkele dagen vakantie op het jacht van Bolloré ben ik er weer’, luidde het bericht. Kort na de vorige presidentsverkiezingen verbleef Sarkozy enige tijd op het jacht van miljardair Vincent Bolloré. Dat kwam hem destijds op de nodige kritiek te staan.

De andere verwijderde Twitter-accounts (@ForteFrance, @MaFranceForte en @SarkozyCaSuffit) zijn op het moment van schrijven nog altijd uit de lucht. ‘Dit is onacceptabele censuur’, meent Internet Sans Frontières.