Scarabeelamp van insectenplastic

Scarabeelamp van insectenplastic

22-10-2013 14:03 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Dewi Pinatih

Ontwerpers die afval gebruiken om tot een duurzaam ontwerp te komen zijn niet nieuw. Dit gebruikte afval is dat wel: de pantsers van kevers worden omgezet in plastic.

Aagje Hoekstra studeerde deze zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, in de richting product design. Haar project begon met de ontdekking dat het pantser van de kever de stof chitine bevat. Chitine is na cellulose de meest voorkomende polymeer op aarde, een hard goedje waar je een soort plastic van kunt maken. Dat deed ze in het lab, waar ze de pantsers eerst omzette tot zuivere chitine en vervolgens tot chitosan.

En nee, we hoeven niet in actie te komen tegen het onrecht dat deze kever wordt aangedaan. Die heeft die haar levenstaak al verricht: het leggen van eitjes. Uit de meelkever komt namelijk de meelworm voort, die in Nederland wordt gekweekt voor de (dieren)voedselindustrie. Drie tot vier maanden na het leggen van de eitjes gaan de kevers dood en worden ze als afval beschouwd.

De lamp die Hoekstra van de pantsertjes maakte, en waarin de schildjes nog te herkennen zijn, draagt de naam Coleoptera. Dat staat voor de keverfamilie en is afgeleid van het Griekse koleos. Toch doet het ons door de gelijkenis met de naam Cleopatra, de piramidevorm van de lamp en referentie naar de scarabee fantaseren over de piramides van het oude Egypte. Coleoptera is minstens zo mysterieus.