Schimmelstoel geprint door levende organismen

Schimmelstoel geprint door levende organismen

31-10-2013 10:54 Laatste update: 17-05-2018 19:11

De natuur kan ook 3D printen, laat de Mycelium chair van Eric Klarenbeek zien.

Een beetje van hemzelf, en een beetje van de natuur. Eric Klarenbeek en levende schimmels maken samen de Mycelium chair.

De schimmelstoel is één van de designstukken die op de Dutch Design Week veel media-aandacht kreeg. Het is ook een verwonderend meubel, je ziet een witte stoel waaruit paddestoelen groeien. Maar Mycelium chair staat voor meer dan een vervreemdend concept. "Het hoofddoel was natuur en machine samen te brengen in een nieuw materiaal waarmee je ieder product kunt maken. Dat kan een tafel zijn, een compleet interieur of zelfs een huis."

Water, verpulverd stro en mycelium (de ondergrondse draden van paddestoelen), dat is de mix die Eric Klarenbeek en de Universiteit van Wageningen uitgedokterd hebben. Die mix werd in een heel dunne met bioplastic in 3D geprinte vorm gegoten, waarna de het mycelium binnen die vorm gaat groeien. Zo wordt de open 3D-print gevuld waarbij hij stevigheid krijgt. Het materiaal is solide maar extreem lichtgewicht.

De paddestoelen op de stoel zijn eigenlijk een foutje dat ontstond omdat er iets teveel vocht gebruikt is. Je kan niet helderder dan met dat foutje laten zien dat het materiaal uit schimmel bestaat, dus mochten ze blijven zitten. De stoel is dan ook de metafoor voor wat mogelijk is met deze myceliumtechniek.