Slimme lampen met speakers volgen je door het huis

Slimme lampen met speakers volgen je door het huis

19-08-2014 06:40 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Kickstarterproject LightFreq gaat verder dan Philips hue: naast licht ook muziek.

De slimme ledlamp, die je met een app kan dimmen, uitzetten of van kleur kan laten veranderen, heeft de toekomst. Philips biedt al bijna twee jaar lang de hue ledlampen aan waar ik groot fan van ben. Philips is echter niet de enige die 'internetlampen' aanbiedt met een bijhorende app.

LightFreq biedt via een Kickstarter project ook een slimme ledlamp aan. In grote lijnen kan deze hetzelfde als hue, maar LightFreq gaat nog een stapje verder. Hij heeft namelijk bluetooth, een microfoon en luidsprekers ingebouwd en dat biedt een hoop extra mogelijkheden. De meest voor de hand liggende zijn het afspelen van muziek via bluetooth of wifi en op de muziek knipperende ledlampen.

Gevolgd door lampen

Da's aardig, maar persoonlijk vind ik de functies die bluetooth bieden het meest fascinerend. Daarmee kunnen de lampen je als het ware volgen. Of liever gezegd je smartphone. Verspreid je LightFreq lampen door je huis en loop je van kamer naar kamer dan zal de muziek je ook 'volgen'. De huiskamer speakerlamp gaat uit en de muziek hoor je vervolgens uit het luidsprekertje van de LightFreq lamp in de slaapkamer.

Nauwkeurig

Hetzelfde geld voor de verlichting die aan- en uitgaat als je kamer binnenkomt of verlaat. Hoewel Philips hue ook aan geo-fencing doet, werkt dat minder nauwkeurig. De hue lampen zijn met wifi aan je smartphone verbonden en pas als je buiten bereik bent van je wifi netwerk zullen de lampen uitgaan. Of LightFreq dat in de praktijk echt zo nauwkeurig doet zou ik eerst moet testen, maar de belofte is mooi.

Veel opties

LightFreq biedt ook 'licht-notificaties' vanuit de app. Je kan de lampen in een specifieke kleur laten knipperen als je een notificatie van een app ontvangt. Bij de hues moet je dat via IFTTT recepten programmeren. Dankzij de ingebouwde microfoon en luidspreker kan je de LightFreqs ook als intercom gebruiken. Het enige wat mist is een camera om er een volwaardige baby-monitor van te maken. Je kan tot 50 lampen via de app bedienen.

Investeren in een merk

Op zich zie ik veel potentie in de combo van lamp-luidspreker-microfoon, maar toch zou ik niet snel geneigd zijn om ze aan te schaffen. Als de lamp begin volgend jaar geleverd wordt, kost hij net zoveel als een hue peertje.

Probleem is ook dat als je eenmaal in zo'n lamp investeert, je vastzit aan dat merk en de bijhorende technologie. Het mengen van verschillende merken lampen is een no-no. Je gaat toch zeker niet voor iedere lamp een eigen app opstarten op je smartphone? Ik vertrouw erop dat Philips nog jarenlang lampen maakt. Bij de LightFreq, hoe mooi ik het idee ook vind, heb ik geen idee of ze over drie jaar nog bestaan.

bekijk op Vimeo