Smullen: deze pizza blijft 3 jaar goed

Smullen: deze pizza blijft 3 jaar goed

17-02-2014 09:06 Laatste update: 28-04-2018 07:20

Amerikaanse soldaten eten binnenkort pizza's die drie jaar lang zonder koeling houdbaar zijn. Yummy!

De moderne, bewuste consument die zijn geld uitgeeft aan biologisch eten zal zijn neus ervoor ophalen, maar voor de Amerikaanse soldaat staat pizza ruim 30 jaar als nummer één op het verlanglijst: een pizza in het veldrantsoen. Het probleem is echter dat pizza niet goed blijft als je die in je rugzak op patrouille meesleept in landen als Irak waar de temperaturen vaak hoger zijn als 40 graden.

Maar de wens van de Amerikaanse soldaat gaat mogelijk binnenkort in vervulling. Amerikaanse Voedselwetenschappers ontwikkelden een recept voor een pizza die drie jaar lang op de schappen kan liggen zonder koeling en nog steeds eetbaar is.

Niet knapperig

Althans, dat beweert de hoofdwetenschapper van het onderzoek die de smaak van een prototype pepperoni pizza beschrijft als een pizza met een korst die een tikje vochtig is en niet al te knapperig. Niet verwonderlijk, want de veldpizza wordt zonder verwarmen rechtstreeks uit de verpakking gegeten. Maar dat zal de vermoeide en uitgehonderde soldaten op patrouille wellicht niet deren zolang het maar naar pizza smaakt.

Het prototype houdbare pizza heeft bijna twee jaar op zich laten wachten. Het bleek een uitdaging om te voorkomen dat het vocht uit de tomatensaus, de kaas en andere toppings de pizzabodem tot een kleffe deegbal maakte die als voedingsbodem voor bacterien snel bederven veroorzaakt. Dat probleem kan deels opgevangen door het gebruik van humectants, de zogeheten wateraantrekkende stoffen zoals zout, suiker en siropen die het vocht vasthouden. Dat alleen is echter niet genoeg om een pizza met een houdbaarheidsdatum van drie jaar te maken.

Zuurgraad

De wetenschappers tweakte daarom de zuurgraad van de saus, kaas en andere ingredienten zodat bacterien nauwelijks een kans krijgen om te groeien. Zij voegden bovendien ijzervijlsel toe aan de verpakking die de overgebleven zuurstof in de verpakking absorbeert.

Op dit moment is de spaghetti MRE (Meal, Ready to Eat) het meest populair bij de soldaten gevolgd door de vegetarische tortellini. Wellicht zal in de toekomst ook hamburger toegevoegd worden aan het menu. De eerste kweekvleesburger, ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht, werd immers afgelopen augustus in London al door twee vrijwilligers opgegeten.

Lees meer over de eerste hamburger van kweekvlees