Sonification: zo klinkt een gegrilde kip of een stuk lego

tags:
Userpica

Het instrument scant de oppervlakte van voorwerpen met een laser en zet die gegevens om in geluidsfrequenties.

Mr Oizo en Benny Benassi zullen er dol op zijn. De Duitse ontwerper Dennis P Paul noemt zijn uitvinding An Instrument for the Sonification of Everday Things een serieus muziekinstrument. Het apparaat heeft wel wat weg van een theremin, een elektronisch muziekinstrument dat werkt met elektrische velden en die je bespeelt zonder aan te raken.

In de Sonificator kan je allerdaagse dingen laten ronddraaien zoals je een ei vastzet in de houder als je wil schilderen met Pasen. Hier wordt de oppervlakte van voorwerpen gescand door een sterke laser. Dit signaal wordt omgezet in een ritmische geluidsfrequentie. Het instrument werkt met alles wat tussen de klemmen zit, zoals in het video opgefrommeld karton, lego en een pakketje.

Door de laser te verplaatsen, verandert de melodie direct. Met een simpele beat eronder heb je direct al een liedje.

Reageerder Greg J. Smith heeft nog wel een goede suggestie op CreativeApplications.net: "Eindelijk kan ik erachter komen hoe een gegrilde kip klinkt."

door Bram van Dijk, 22-09-2012 2 reacties, 3721 views

henkdepiraat, 3 jaren geleden
afbeelding van henkdepiraat

Die laser is niets meer dan een afstandsmeter. Lijkt mij nog leuker als de structuur van een oppervlak het geluid doet veranderen.

Leo Franssen, 3 jaren geleden
afbeelding van Leo Franssen

Precies, gewoon afstandsmeter. Hebben jullie bij "Bright" dat echt niet door tijdens het schrijven van dit artikel?


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 176 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl