Special: het beste van CES 2014

Special: het beste van CES 2014

12-01-2014 21:50 Laatste update: 28-04-2018 07:51

Een lawine aan nieuwe gadgets tijdens de CES in Las Vegas. Dit waren de highlights. Wat gaat op de verlanglijst?

Tijdens de CES in Las Vegas, de grootste gadgetbeurs ter wereld, stak één trend er met kop en schouders bovenuit: draagbare gadgets. Smartwatches, armbandjes, brillen, kleding met sensoren (yep, ook sokken). Gaan de 'wearables' in 2014 doorbreken naar een groter publiek? Het zou zomaar kunnen. Maar er valt op dit moment veel aan te verbeteren. En grote namen als Apple, Google en Microsoft hebben zich nog niet gemengd in de strijd. Al die kleine fabrikanten voorzien hun apparaten van eigen apps, dus het wordt er niet overzichtelijker op.

Aan de looks van veel draagbare gear schort het nog. Veel van deze apparaten zijn gewoon niet stijlvol genoeg. Neem nou al die rivalen van Google Glass. Daar wil je echt nog niet mee gezien worden op straat. Daarmee vergeleken ziet Glass er elegant uit. Het design van smartwatches gaat langzaamaan wel vooruit: er zijn een paar slimme horloges bij gekomen met een iets luxere uitstraling (Pebble Steel). Maar ook dat kan beter. Bij voorwerpen die je continu in het zicht draagt is het nu eenmaal heel belangrijk dat ze er niet goedkoop (of gewoon raar) uitzien.


Iedereen komt met slimme polsbandjes, dus LG ook

Die vele nieuwe polsbandjes met sensoren vallen al minder uit de toon. De techniek is klein en zuinig genoeg om er iets moois van te maken dat ook prettig draagbaar is. Vandaar dat grote jongens als Sony en LG er nu ook mee komen. Uiteindelijk kruipen mode en tech steeds meer naar elkaar toe. Echte sierraden die als fitnesstrackers of notificatie-apparaatjes werken, ze komen eraan.

Alleen moeten al die polsbandjes nog nauwkeuriger gaan werken en de apps moeten prettiger en bruikbaarder worden. De data die je verzamelt over je activiteiten moet wel nuttig genoeg zijn. Welke armbandjes hebben apps die je van helder en treffend advies voorzien? Dat moeten de komende maanden uitwijzen. Sowieso handig: de nieuwe oordopjes van Intel en LG die tijdens het hardlopen je hartslag kunnen meten. Twee-apparaten-in-een, klinkt goed.


Netatmo's June is een armband met edelsteen, die je beschermt tegen de zon.

Hoe zit het met nieuwe smartphones, tablets en laptops? Daar werden er relatief weinig van aangekondigd. Kwestie van timing. Veel nieuwe mobiele apparaten komen pas later, in de lente. Ook waren er maar een paar interessante nieuwe Windows-tablets te zien, waaronder de 8,3 inch Lenovo Thinkpad 8 met full-hd-scherm. Een Windows-rivaal voor de iPad Mini. Slecht nieuws voor Microsoft: zelfs op Windows-laptops en -tablets kan je straks binnen een paar seconden switchen naar Android, dankzij optimalisaties door Intel en AMD.

Een van de primeurs op CES: tv's die je zelf kan buigen. Met een druk op de afstandsbediening verander je deze plat schermen in gebogen tv's. Zowel LG als Samsung kwamen met deze buigbare tv's. Leuk dat je straks kan kiezen tussen plat of krom, maar voorlopig zijn ze onbetaalbaar. En zo'n gebogen scherm heeft op klein formaat nog te weinig merites. De eerste curved oled's die we afgelopen jaar zagen vonden we nog geen Imax-ervaring bieden. Next.


Babyrompertjes en koffiemokken met 'Intel Inside'...

Ook niet altijd nuttig: alle 'smart'-versies van zo'n beetje elk ding in je huis, van pannen tot babyrompertjes. Nog even er is bijna geen huishoudelijk apparaat meer te koop in een versie met Bluetooth, sensoren en apps. Intel showde al met een minicomputer zo klein als een geheugenkaartje, de Edison, waarmee doe-het-zelvers ook draadloze connectie aan eigen apparaten kunnen toevoegen. Sommige toepassingen binnenshuis kunnen best handig zijn. Maar is het wel echt nodig dat de Bluetooth-tandenborstel op een app een grafiek geeft over hoe lang je hebt gepoetst? Lijkt me niet.

Veelbelovend klonk een grote aankondiging door Sony: de streaming gamedienst Playstation Now laat je binnenkort PS3-games spelen op tal van apparaten. Ook met een abonnement op games. Maar voorlopig wil Sony er eerst zijn eigen apparaten mee pluggen. Om die reden komt de dienst nog niet naar laptops. Jammer, vinden wij. Sony zou met Playstation Now juist de 'Netflix van games' kunnen worden. Maar het bedrijf moet nu eenmaal zijn eigen Playstations en tv's verkopen, dat hoeft Netflix niet.


Sony's schitterende 4k-projector ingebouwd in het meubel

Over Netflix gesproken: de videodienst komt dit jaar met zijn eerste ultra-hd-streams. Er is een groot gebrek aan 4K-content, waardoor de inburgering van ultra-hd lang kan duren. Maar House of Cards in 4K, dat zouden we graag zien. Alleen balen dat die 4K-tv's nog zo prijzig zijn. Dat geldt helemaal voor een van de mooiste apparaten van de CES: deze Sony-projector, helemaal weggewerkt in een fraai meubel. Gelukkig heeft Philips een betaalbare korte-afstandsbeamer, die op 10 cm van de muur kan staan.

De CES biedt natuurlijk ook allerlei meer futuristische technologie. Voorbeelden: zelfrijdende auto's, slimme contactlenzen, auto's die aftellen tot het verkeerslicht op rood gaat, en tal van virtual reality-toepassingen, van brillen tot hele pakken. Blikvanger was het nieuwe prototype van de gehypte virtualrealitybril Oculus Rift (vorig jaar ook op Bright Day). De bril met oled-scherm volgt nu de bewegingen van je hoofd, waardoor je minder snel misselijk wordt. Want virtual reality is alleen leuk als het goed voelt.


Opgaan in de virtuele wereld met Oculus Rift

De grote vraag na al het gadgetgeweld is: wat zouden we eigenlijk zelf overwegen te kopen? Hieronder een voorlopige selectie:

Pebble Steel

De mooiste van de nieuwe smartwatches: de metalen Pebble. In matzwart of geborsteld metaal ziet hij er meer uit als een normaal horloge. Verder is hij hetzelfde: zwart-wit eInk-scherm, oersimpele interface. En nu ook met een appstore.


De Pebble Steel kost 250 dollar

Sony SmartBand

Ook Sony komt met een armband met sensoren: de SmartBand. Voordelen van dit model: comfortabel en waterdicht. Hij meet met sensoren je activiteit, slaapritmes en meer. Kan trillen voor notificaties. Jammer genoeg ondersteunt hij nog alleen Android. Extra: Sony's Core-sensor is van de polsband te halen en elders te dragen. Hij kost 99 euro.


Sony's SmartBand is waterdicht

Parrot Mini Drone

Parrots Mini Drone is gewoon cool speelgoed. Vergeleken met Parrots vorige quadrocopter een stuk kleiner en lichter. En met twee wielen waardoor hij over muren en plafonds kan lopen. Hopelijk net zo stabiel en goed te bedienen via de app. Vanwege het formaat en ontbreken van een camera wordt de Mini Drone een stuk goedkoper, wellicht onder de 200 euro.


Toy for boys: Parrots Mini Drone

LG's smart-tv met WebOS

We vinden al een tijdje dat LG fijne smart-tv's maakt, vooral vanwege die prettige motion-controller. Maar de vormgeving van de software was een minpunt. LG doet een verfrissende nieuwe poging met WebOS, ooit gemaakt voor Palm-smartphones. De navigatie ziet er lekker eenvoudig uit: een balk met gekleurde kaartjes onder in je scherm. Alles draait om snel switchen tussen live tv, bestanden op aangesloten apparaten en apps. We zijn benieuwd of het bevalt.

LaCie Fuel

LaCie's kwam niet alleen met deze opvallende zilveren bol als externe harde schijf, maar ook met de Fuel, een nieuwe mobiele schijf (1 TB), bedoeld voor streamen naar iPhones en iPads. Handig om ruimte te besparen op je iOS-apparaten. De Fuel maakt zijn eigen draadloze netwerk aan waar tot vijf apparaten tegelijk mee kunnen verbinden. Hij ondersteunt Apple's AirPlay, zodat je er ook mee kan streamen naar Apple TV of een draadloos speakersysteem. Prijs: 200 dollar.


Razer Nabu heeft twee oled-schermpjes

Razer Nabu

Razer's Nabu combineert de functies van een fitness-tracker en een basic smartwatch. Hij heeft twee ingebouwde oled-schermpjes, eentje aan elke kant van je pols. Op het kleine schermpje voorop verschijnt een icoontje bij een notificatie, als je je pols omdraait zie je de informatie. Wat meer privacy dus. De Nabu kan berichten en inkomende gesprekken tonen. Hij trackt onder meer je locatie, hoogte, stappen en slaapritme. Het design is niet opzienbarend maar als de beoogde prijs wel (als hij klopt): 50 euro.


Lumo Lift meet of je wel goed rechtop zit of staat.

Lumo Lift

We zitten de hele dag gebogen over apparaten en dat is niet goed voor je spieren en je houding. De Lumo Lift is een klein apparaatje met een bijbehorend speldje dat je op je trui of shirt draagt. Hij geeft een kleine trilling als je te lang te krom zit of loopt. Dan weet je: hoofd omhoog, schouders naar achter. De Lumo-app geeft je ook beloningen voor een goede houding. Kost momenteel 69 dollar als pre-order.


Nieuwe Mophie-case geeft iPhones extra opslag.

Mophie Space Pack

De eerste iPhone-case die niet alleen je toestel oplaadt maar hem ook meer opslagcapaciteit geeft. De Mophie Space Pack kan handig zijn voor als je iPhone helemaal vol zit en je je foto's en filmpjes toch altijd bij je wilt houden. Beperking: de extra opslag is alleen te benaderen via de Mophie-app, die geen beveiligd iTunes-materiaal als apps of films kan opslaan. Documenten op de Space Pack zijn wel te openen met apps als Pages. Bestanden zijn ook te streamen via AirPlay. De case is lekker strak ontworpen, maar goedkoop is hij niet: de versie met 16GB kost 150 dollar, die met 32GB kost 180 dollar.

Lees ook: 10 andere gadgets waar we in 2014 naar uitkijken.