Special: Nieuwe Nederlandse nieuwsapps

Special: Nieuwe Nederlandse nieuwsapps

25-02-2013 16:01 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Teun van den Neste

De Nederlandse nieuwsapps Elinea, Yournalist en Blendle gaan de strijd met elkaar aan.

Nederlandse uitgevers zijn aan het experimenteren geslagen. Eerder schreven we al over de NRC Reader en De Nieuwe Pers, apps die nieuws op een andere manieren presenteren. Maar het oude model van nieuws uit één krant wordt nog wel gehanteerd. Daar zien we de komende maanden waarschijnlijk wat verandering in.

Het idee van gepersonaliseerd nieuws bestaat al een tijdje. Met behulp van RSS-feeds geef je je favoriete onderwerpen en bronnen aan en krijg je vervolgens een nieuwslijst die inspeelt op jou interesses. Apps als Flipboard en Zite gieten het nieuws ook nog eens in een mooi jasje en laten artikelen zien die je vrienden hebben gelezen. En als je zelf een tof nieuwsbericht las dan post je het net zo makkelijk op Facebook of Twitter. Maar dat nieuws is wel allemaal gratis. Een artikel uit een van je favoriete Nederlandse kranten of magazines was misschien wel gratis online te lezen, maar lang niet alles is fatsoenlijk beschikbaar voor de digitale lezer.

De initiatieven Elinea, Yournalist en Blendle zitten momenteel nog in de testfase, maar zijn van plan om betalen voor nieuws uit verschillende bronnen weer aantrekkelijk te maken. Bright nam contact op en vroeg naar de stand van zaken.

Elinea
Het platform van ereaders.nl probeerde het in 2011 ook al eens. "Een digitale kwaliteitskrant die perfect aansluit bij jouw interesses." Je kon je abonneren op katernen van kranten, maar ook op aparte columns of artikelen van journalisten. Toen flopte het omdat Elinea niet genoeg abonnees kon aantrekken, maar ze gaven ook al snel aan dat er een doorstart gepland stond voor 2012. Een jaar later hebben we nog weinig gezien van het nieuwe begin van Elinea. Deze week beginnen ze dan toch met een testversie.

Martijn Joosse werkt mee aan de ontwikkeling van het nieuwe Elinea. "Het platform is af en klaar voor gebruik. We hebben een groep van 150 lezers waarmee we de nieuwe app gaan testen. Vooral de wensen van de lezers met betrekking tot het betaalmodel zijn interessant want daar zijn we voor een groot deel van afhankelijk."

En dat betaalmodel is anders dan de vorige versie. Elinea zet vooral in op een vast bedrag per maand waarna je al het nieuws wat ze aanbieden kan lezen. Het abonnement gaat waarschijnlijk tussen de 10 en 20 euro kosten. Daarnaast gaan ze werken met een prepaid tegoed zodat je losse artikelen kan kopen en een leesbundel waarmee je per maand artikelen tegen de helft van de prijs kan lezen. Het aanbod van Elinea is erg breed. "We willen artikelen uit papieren magazines aanbieden, maar ook dichters en schrijvers kunnen terecht op ons platform. Verder willen we ook actueel nieuws aanbieden, zowel lokaal als landelijk", aldus Joosse.

Hij geeft verder aan dat de wens voor een all you can read abonnement niet altijd makkelijk onderhandelen is. "Omdat we graag willen werken met een vast bedrag per maand is het soms lastig spreken met uitgevers. Er is vergevorderde interesse die we ook al hadden bij onze eerste versie van Elinea, maar er zijn nog geen handtekeningen gezet."

Mocht je interesse hebben dan kan je je op de site van Elinea inschrijven voor updates. Joosse laat weten dat de app zeker dit jaar nog wordt uitgebracht. "We mikken op de zomer of het najaar."

Yournalist
Het initiatief van de broers Geert en Thomas Rutten richt zich ook op Nederlandse content, maar focust zich daarnaast vooral op een systeem dat leert wat een lezer interessant vindt. "Ons unieke punt is dat we content naar de gebruiker toe willen brengen zonder dat die daar iets voor hoeft te doen. We willen online en offline content van premium uitgevers filteren maar ook breaking news aanbieden. Dat voor een vast bedrag per maand", zegt Thomas Rutten.

De ontwikkeling van de app is al een tijdje bezig. In januari 2012 zijn ze er aan begonnen, maar sinds dien is het stil geweest rond Yournalist. Rutten legt uit waarom. "We zijn op dit moment aan het testen in een gesloten eerste versie van onze app. Er gaat veel werk zitten in de technologie achter het zelflerend systeem. We scannen eerst de sociale media van de gebruiker en schetsen zo een lezersprofiel. Vervolgens analyseren we het klikgedrag van de lezer en zijn vriendenkring om nieuws op maat aan te leveren."

Ook bij Yournalist merken ze dat het financiële plaatje een uitdaging vormt. "We merken bij uitgevers dat het heel lastig is om met een model dat uitgaat van een vast maandbedrag aan te kloppen. De verdiensten voor uitgevers zijn namelijk erg onduidelijk en ook het doorrekenen van de betalingen naar de uitgevers toe is moeilijk", aldus Rutten. Momenteel zit Yournalist in vergevorderde gesprekken met uitgevers, maar concrete namen zijn nog niet bekend.

Yournalist biedt op zijn site de mogelijkheid aan om je in te schrijven voor een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen. Het kan nog wel even wachten zijn voordat de app in de appstores te vinden is aangezien een richtdatum voor het uitbrengen van de app nog niet bekend is.

Blendle

En dan is er Blendle van initiatiefnemer Marten Blankesteijn. Hij kwam zijn concept onlangs uitleggen op Bright Night #22. In tegenstelling tot Elinea en Yournalist wil Blankesteijn met Blendle enkel gaan voor de losse verkoop van artikelen. Met een prepaid tegoed kan je vervolgens artikelen aankopen en daarnaast heb je de optie om je tegoed automatisch met een bepaald bedrag te verhogen als je onder de 1 euro komt.

Dat verdienmodel is wat makkelijker praten bij uitgevers. Blankesteijn kan dan ook al een rijtje uitgaves voorleggen waarvan de lezer artikelen aan kan schaffen. De Volkskrant, Algemeen Dagblad, NRC, de Telegraaf, Vrij Nederland, Quote en Autovisie zijn een aantal voorbeelden uit een langere lijst die nog kan worden uitgebreid. Binnenkort start ook Blendle met een testversie. "Lezers kunnen zich vanaf vandaag opgeven voor de betaversie. We mikken op een groep van 500 gebruikers zodat we een goed beeld krijgen van wat er mogelijk is", zegt Blankesteijn.

Blendle richt zich naast de verkoop van losse artikelen vooral op het sociale gedeelte van nieuws delen. In de webapp is het net zoals bij Elinea en Yournalist mogelijk om je artikelen te delen met vrienden. Blendle voegt daar nog aan toe dat je bekende Nederlanders kan volgen die op je timeline in de app verschijnen. "Frits Wester leest elke dag de kranten om op zoek te gaan naar het beste politieke nieuws. Met Blendle kan hij de artikelen digitaal delen en kan je als gebruiker gelijk verder klikken om het aan te schaffen en te lezen", zegt Blankesteijn. Verder heb je de optie om te zoeken naar nieuws en om trefwoorden op te geven zodat nieuws daarover bij je terecht komt.

Subsidie
Alle drie de projecten kregen een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Rick van Dijk, operationeel directeur bij het Stimuleringsfonds, legt uit welk initiatief de beste kansen heeft. "Het model van alle content voor een vast maandbedrag is op dit moment voor uitgevers nog een stap te ver, daarom zie je ook dat Yournalist en Elinea aangeven dat het moeilijk is om te overleggen met uitgevers. Ik zie Blendle als meest succesvol initiatief omdat die de uitgevers heeft weten te overtuigen."

Maar dat betekent niet dat het model van Blendle voor de lezers het beste uitkomt. "Je ziet dat uitgevers een omslag hebben gemaakt. Ze stellen zich minder defensief op tegenover nieuwe manieren van nieuws verkopen. Misschien zijn ze er nu nog niet klaar voor een all you can read-optie, maar zelf hoop ik dat we naar een model met een vast maandbedrag kunnen gaan. Dat is ook het ideale scenario voor de lezer", zegt Van Dijk.

Wat we in de toekomst gaan zien blijft dus nog afwachten en hangt voor een groot deel van de uitgevers af. Blendle lijkt momenteel de beste papieren te hebben, maar alles valt of staat met het aantal lezers dat bereid is te gaan betalen voor de dienst. Bright magazine kun je ook op Blendle verwachten.