Bright Spot: EYE filminstituut

Adres: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, 0205891400
Open: zo-do: 10.00-22.00 (bar tot 01:00), vrij,za: 10.00-23.00 (bar tot 02:00)
Online: www.eyefilm.nl

Het witte ruimteschip trekt je aandacht vanaf Amsterdam Noord. Hier vind je het mooiste overdekte plein van de stad.

Vanaf het Amsterdamse Centraal Station was de bouw van het EYE filminstituut al jaren te volgen. Wat is het? Staat het in het water? Zweeft het nou? Hé, nou is de gevel ineens wit. Op 5 april 2012 was het EYE filminstituut dan eindelijk af. Het veerpontje vanaf CS naar de Buiksloterweg brengt je naar de bios en biedt onderweg het mooiste zicht op het spectaculaire resultaat.

“Film is een illusie gecreëerd door een samenspel van licht, ruimte en beweging die door projectie werkelijkheid worden. In architectuur bepalen diezelfde licht, ruimte en beweging hoe intens een ruimte wordt ervaren. Fictie en werkelijkheid, illusie en ware beleving zijn de kern”, aldus het Weense architectenechtpaar Delugan-Meissl. Hoe de witte aluminium gevel door water en zon telkens verandert is inderdaad filmisch.

Het EYE filminstituut is zo gevormd dat het gebouw er vanuit ieder standpunt anders uit ziet. Dat mag ook wel, want de invloed van dat spierwitte ruimteschip in het IJ voor de Shell-toren reikt ver over de scheidslijn van het water. Het is de eerste grote culturele instelling die publiek naar Noord gaat halen; 300 filmfanaten in de premièrezaal (die de duizend ton staal dan 5 centimeter doen doorbuigen), nog driebioscoopzalen, een openbaar archief, winkel, en tentoonstellingsruimte waar deze zomer movieprops, nooit vertoonde films en tentoonstellingen te zien zijn.

Het restaurant, in het mooiste overdekte plein van de stad, heeft plaats voor 160 man met nog 110 plaatsen op het terras aan het water. Als er zon is, dan zie je die hier. Het grijze stenen plein rond EYE is met het uitgestrekte Oeverpark de enige zonnige boulevard in Amsterdam. Nog een reden om een kijkje te nemen. Even met de pont overvaren en je hebt een prima plek voor een kop koffie of lunchmeeting. 

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 51 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl