Bright Spot: Noorderparkbar

Adres: tegenover Wingerdweg 185, 0207370457
Open: woe, vrij, zo 1300-1800
Wifi: nee
Online: noorderparkkamer.nl

Koffiebar in het park in Amsterdam Noord gebouwd uit tweedehands materialen van Marktplaats.nl.

Tijdens de crisis een koffietent beginnen? In het voormalig Florapark met slechte naam dat nu Noorderpark heet? Gefinancierd zonder startkapitaal? De Noorderparkbar is een mooi staaltje bottom-up creatie, waar ontwerpers en architecten van Overtreders W en Bureau SLA optraden als initiator, fondsenwerver, ontwerper, handelaar en bouwer (met bouwkundig kunstenaar Jorrit Vijn). Na het hele paviljoen van marktplaats.nl bij elkaar gesprokkeld te hebben, mogen ze zich van ons ook professioneel googler noemen. De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen, om door heel Nederland de spullen te kopen.

Bouwen met nog te vinden materialen maakt dat je ontwerploos aan de gang gaat. “Pas na aankoop is het zeker dat een bepaald materiaal gebruikt kan worden, en dan moet het ook gebruikt worden.” De basis van de bar wordt gevormd door drie gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. Rondom is het paviljoen voorzien van grote houten luiken waarmee het ‘s avonds afgesloten kan worden. Het hout van de luiken werd gebrand om het duurzaam te maken. Na 42 raamkozijnen, een paar duizend meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten, heel veel tegels in verschillende groen- en wittinten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen, is de bar een fijne ontmoetingsplek in het park.

Al tijdens de bouw zijn er tientallen ontmoetingen met mensen van wie via marktplaats iets gekocht is. Hun verhalen over de herkomst van de materialen zijn verzameld op de website www.hetkomtaltijdgoed.nl . 

Het geld voor de Noorderparkbar is door crowdsourcing via voordekunst.nl verzameld.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 93 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl