Seats2Meet wordt 'Airbnb voor werkplekken thuis'

Seats2Meet wordt 'Airbnb voor werkplekken thuis'

17-01-2016 11:53 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Seats2Meet biedt binnenkort ook werkplekken bij particulieren aan.

"Het wordt een soort Airbnb voor werkplekken thuis: wie het leuk vindt om bijvoorbeeld één of twee werkdagen zijn werkkamer of keukentafel te delen, kan dat aangeven via de website. Het systeem matcht je dan met andere interessante mensen", vertelt ceo Ronald van den Hoff tegen RTL Z.

Wanneer het bedrijf het project precies uitrolt is nog onduidelijk, maar volgens Van den Hoff gebeurt dat nog voor april. "We liepen al langer met het idee rond, maar gaan het nu versneld lanceren door de vluchtelingenproblematiek. Er komen honderdduizenden mensen op de arbeidsmarkt die allemaal geschoold moeten worden en een plekje moeten vinden. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld als journalist een vakgenoot uit Syrië over de vloer te hebben?"

"Van de overheid hoef je op korte termijn niets verwachten en we dachten: die noodhulp loopt wel, maar hoe gaan we ervoor zorgen dat deze mensen integreren?", vertelt hij. Het programma is niet alleen bedoeld om vluchtelingen te koppelen aan zelfstandige professionals, maar voor iedereen. Omdat het als een risico kan voelen om vreemden in huis te halen, moeten deelnemers zich eerst online identificeren. Dat gebeurt vermoedelijk door middel van een paspoort of een andere methode, zegt Van den Hoff.

Verborgen verbindingen

Seats2Meet biedt gratis werkplekken aan, in ruil voor 'sociaal kapitaal'. Wie op dit moment gebruik maakt van een van de locaties of betaalde vergaderruimtes in het land wordt gevraagd wat zijn of haar specialisaties zijn. "We hebben een systeem ontwikkeld dat mensen met verschillende skills aan elkaar koppelt die interessant kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld voor je beroep heel veel met Prezi, een soort Powerpoint, werkt, zou een softwareontwikkelaar daar veel aan kunnen hebben voor het in de markt zetten van zijn product, omdat Prezi-gebruikers ook verstand hebben van 'storytelling'. Onze systemen zien die 'verborgen' verbindingen'."

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat bezoekers profijt hebben van deze onverwachte ontmoetingen. 34 procent van de 500 ondervraagden heeft zijn eigen producten en diensten kunnen verbeteren met hulp van anderen. Ook konden ze bij hun flexcollega’s terecht voor hulp met het ontwikkelen van betere zakelijke vaardigheden als boekhouden of het maken van een website (38 procent) en het vinden van nieuwe klantennetwerken (30 procent). "Sommigen komen bijna dagelijks, anderen één keer per maand. De samenstelling is heel breed: het zijn zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden."

‘Het gaat om mensen ontmoeten’

Het vlaggenschip boven Utrecht Centraal is eigendom van Seats2Meet, maar een groot deel van de locaties maakt alleen gebruik van het matching- en reserveringssysteem. "Bedrijven zien steeds vaker dat ze over een jaar of vijf minder relevant zijn als ze niet met hun tijd meegaan. Sommigen kopen startups op om deze kennis in huis te halen, maar je kunt ook een nieuw ecosysteem creëren om zelfstandige professionals als innovator te ontmoeten."

Verschillende bibliotheken, scholen en bedrijven, zoals verzekeraar Achmea en Mazars betalen maandelijks 100 euro voor een licentie en stellen een aantal werkplekken beschikbaar. "We zijn het 'locatiedenken' ontstegen; het gaat niet meer om de fysieke plekken, maar om mensen ontmoeten, die je niet kent maar die wel heel relevant voor je zijn." Gebruikers kunnen zich via de website voor alle locaties aanmelden.

'Over vijf jaar hebben we duizenden locaties'

"Over vijf jaar is een groot deel van het aantal banen in de middensector verdwenen omdat ze geen toegevoegde waarde meer hebben, zoals bijvoorbeeld bedrijven in het financiële wezen die concurrentie krijgen van slimme FinTech-apps. Mensen gaan dan veel meer vanuit zichzelf in gelegenheidsformaties waarde creëren", denkt hij.

"We hebben nog niet eens het begin gezien van deze nieuwe trend. In de toekomst is iedere bieb, overheidsgebouw en bedrijf een plek waar je binnen kan lopen om te werken. Over vijf jaar hebben we 4000 tot 5000 werkpleklocaties in Nederland, de één groter dan de andere, om al deze gelegenheidsformaties een kantoor- en ontmoetingsplek te bieden", zegt Van den Hoff.