Bright Spot: Starbucks - The Bank

Adres: Herengracht 595 aan het Rembrandtplein, 1017 CE Amsterdam
Wifi: ja, zonder wachtwoord en zo lang als je wil
Online: www.starbucks.nl

Koffie zoals je hem gewend bent, met een verhaal dat je nog niet kent.

Een tall latte smaakt in iedere Starbucks ter wereld exact hetzelfde. Maar ieder filiaal heeft zijn eigen specials in koffiesmaken en hapjes en ook zijn eigen interieur. Dat de allereerste concept store in Europa voldoet aan glocal (global-local), daar zorgt concept en design directeur Liz Muller voor. Aan haar en haar Nederlandse komaf hebben we de appeltaart te danken. En de krant die aan een leesstok aan de muur hangt, de fietsbandenwand, de speculaasplankjes, de Delfts blauwe tegeltjes. Alles hergebruik, gevonden op Marktplaats en in de Jordaan. Een tafel heeft nog nooit zo goed het predicaat stamtafel gedragen als hier, deze duizend kilo zware tafel is daadwerkelijk de stam van een eik.

Iedere dag om 11:30 uur kun je aan deze tafel aan een koffieproeverij mee doen. Dat is meteen het unieke aan deze Starbucks: het Slow Coffee Theater waarin koffie wordt gezet. Kom aan het linkerdeel van de bar niet aan voor een capuccino of latte, zwart is hier de enige kleur. Met een cafetière, filter (die hier slow pour over heet) of Clover machine (11 duizend euro!) wordt hier zwarte koffie gezet van de beste bonen, de zogenaamde Reserves.

Om te leren wat jij het lekkerst vindt kun je op zo'n proeverij de drie methodes vergelijken. En haal je het beste aroma uit de drie verschillende bonensoorten door ze echt te proeven (met je neus, je kan maar vijf smaken proeven maar duizenden ruiken!) en de aroma's van bijvoorbeeld blauwe bes eruit te halen door ook echt een blauwe bes ernaast te proeven. Een leerzame les die je ook best met je collega's of vrienden leert en waar je ieder volgend bakkie plezier van zult hebben.  

Van The Bank, waar ook Marqt en de Ajax experience een plek in hebben, is in het ondergrondse deel waar Starbucks huist nog van alles terug te zien. Liz Muller was niet bang dat dit een kelder zou lijken, of dat die twee enorme betonkolommen de sfeer zouden bepalen. Door bij elke filiaal uit te gaan van de goede punten en eigen sfeer en materialen te bedenken, wijkt ze af van een wereldwijd uitwisselbaar uiterlijk. Ruwe wanden, de vloer is zoals ie was, de betonnen kolommen zijn alleen ingepakt met een koffiezak. De zware vloer die bij binnenkomst op ooghoogte meteen een blok vormt, grijpt ze aan om verschillende hoogtes in de 430 meter grote ruimte te maken. Dat is prettig omdat de laptoppers (aan de zijkanten zijn stopcontacten) zo los zitten van de keuvelaars aan de stamtafel. Alles mag van Muller; 'we gaan hier geen restricties op laptopgebruik leggen'.

Laptops en smartphones zijn welkom in The Bank. Dat zie je ook aan de donkere schijfjes op diverse plekken, die met tekst en QR-codes het verhaal van koffie vertellen. Wist je dat alle Starbucks-bonen voor de EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika) in Amsterdam gebrand worden? En dat de Sun Dried Ethiopia Harrar naar bessen smaakt omdat deze boon in zijn vrucht wordt gedroogd? Wat het geheim is van het houten plafond en dat je bovenop de kluis je koffie drinkt?


Henri C360.NL, 3 jaren geleden
afbeelding van Henri C360.NL

Bekijk hier de ceremoniële opening voor het pand en het interieur in 360 graden! http://c360.nl/starbucks_opening/

Renate, 3 jaren geleden
afbeelding van Renate

Handig dat je met je laptop goed terecht kunt. Alleen... al die muffins, taarten en cookies - niet goed, als je daar te vaak zit te werken!

NickKivits, 3 jaren geleden
afbeelding van NickKivits

Zelfs voor iemand die nauwelijks tot geen koffie drinkt is dit wel een erg coole Starbucks om binnen te stappen.

Ries, 3 jaren geleden
afbeelding van Ries

Ik kom niet vaak bij Starbucks, maar deze en die laatst geplaatste Starbucks in Japan maken het de moeite waard om alleen al voor het interieur langs te gaan.

Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Wat een gigantisch grote tent trouwens. Ben benieuwd of je er idd een uurtje relaxt met je laptop kunt zitten.

BrightKnight, 3 jaren geleden
afbeelding van BrightKnight

Kan filmpje niet bekijken omdat de sharing opties niet goed staan.

Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 145 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl