Staples laat je 3d-objecten in papier uitprinten

Staples laat je 3d-objecten in papier uitprinten

03-12-2012 09:44 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Volgend jaar kan je naast je kantoorbenodigheden ook je 3d-objecten ophalen in de winkels van Staples. Ze worden geprint in papier.

3d-printen begint net zo makkelijk te worden als afdrukjes laten maken van digitale foto’s. Uiteraard kon je al via 3d-copyrettes zoals Shapeways je 3d-ontwerp uploaden, laten printen en thuisbezorgen maar nu krijgen we ook printers in winkels.

Staples Office Centre, leverancier van kantoorbenodigheden gaat vanaf begin volgend jaar 3d-printers in hun winkels plaatsen. Je ontwerpen upload je via internet en vervolgens kies je ervoor om het 3d-object thuis te laten bezorgen of je kan het bij de dichtsbijzijnde Staples ophalen. De objecten worden in de winkels ter plekke geprint.

Op zich is dit niet zo heel veel anders als het 3d-printen via Shapeways op één ding na. Heel toepasselijk voor een winkel die kantoorbenodigdheden zoals papier voor je inkjet printer levert, gebruikt Staples Iris 3D printers van Mcor Technologies die je object ook met velletjes papier printen.

De voor de meeste mensen bekende 3d-printers smelten plastic laagje voor laagje tot een 3d-object op elkaar. De Iris-printers daarentegen gebruiken velletjes papier die nadat ze laagje voor laagje in de juiste vorm gesneden zijn, op elkaar worden gelijmd. Deze techniek heeft als voordeel een hoge resolutie maar vooral ook de mogelijkheid om foto-realistisch full-colour te printen. Dat is met de andere bekende 3d-print technologie niet mogelijk.

Volgens Mcor zou een 3d-object zo hout-achtige eigenschappen hebben en kan het materiaal geboord, getapt of geschroefd worden. De papieren objecten zullen zich minder lenen als gebruiksobjecten omdat ze minder sterk zijn dan plastic. Product-ontwerpers en architecten zullen het echter goed kunnen gebruiken voor hun modellen dankzij de kleur-realistische 3d-techniek. Hoewel Staples niet zegt hoeveel een print gaat kosten, zegt het bedrijf dat het hoge resolutie 3d-prints tegen betaalbare prijzen zal leveren.

Overigens is het 3d-printen met papier al even oud als de 3d-printer zelf. In de tachtiger jaren toen de eerste 3d-printers werden ontwikkeld, maakte de Rus Michael Feygin bekend dat hij een 3d-printer had uitgevonden die voor iedere laag een velletje papier gebruikte dat met een laser in vorm gesneden werd en vervolgens aan elkaar geplakt werd. De techniek heet Laminated Object Manufacturing (LOM).