Startup ontwikkelt synthetische robotspieren

Startup ontwikkelt synthetische robotspieren

17-09-2015 19:13 Laatste update: 27-04-2018 21:01

De robotspieren werken met slimme synthetische materialen die net als spierweefsel samentrekken en uitzetten.

Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, komt er een dag dat je iemand een hand geeft zonder dat je in de gaten hebt dat je de hand schudde van een persoon met een prothese. Als het aan de startup Ras Labs ligt, zal dat eerder gebeuren dan je misschien verwacht.

Ras Labs werkt namelijk met synthetische 'elektroactieve' materialen die door elektrische stroompjes uitzetten of samentrekken en tegelijkertijd zich geheel dynamisch aanpassen aan de menselijke huid. Als de drager van een toekomstige prothese met dit materiaal tijdens het sporten ietwat zou uitdrogen, dan zou het materiaal zich aanpassen aan de huid.

Arm van Luke Skywalker

Eric Sandberg, de CEO van Ras Labs, vergelijkt het met het ontwikkelen van de arm van Luke Skywalker in Star Wars. "Die arm is enigszins het ultieme doel van protheses," zegt Sandberg tegenover TechCrunch. "Die zorgt voor levensechte beweging, controle en handigheid."

De ontwikkeling van de synthetische spieren is nog in de testfase. Hoewel Ras Labs zo snel mogelijk menselijke spieren wil nabootsten, heeft al het een reeks verschillende polymeren naar het International Space Station gestuurd voor onderzoek. Daar wordt gekeken hoe de materialen zich houden onder extreme omstandigheden zoals de weerstand tegen bestraling.

Binnen 5 jaar

Hoewel de resultaten pas volgend jaar terugkomen naar de aarde en de resultaten van het onderzoek nog op zich laten wachten, verwacht het bedrijf binnen vijf jaar zowel protheses als robots uit te kunnen rusten met synthetische spieren. De hoop is zelfs dat het materiaal onderdeel zal zijn van NASA's missie naar Mars in 2020.

In de vorige uitzending van Bright TV zag je ook een flexibele polymeerhand, ontwikkeld door studenten van de TU Delft die op een geheel andere wijze spieren nabootst.