Stone Island 30: drie decennia kledinginnovatie

Userpica

Het Italiaanse kledingmerk viert zijn verjaardag met een prachtige overzichtstentoonstelling. Erwin was bij de opening.

Bij binnenkomst wachten een kleine veertig mannelijke mannequins je op gekleed in de roestvrijstalen jas die Stone Island ooit had bedacht voor winkelpromotiedoeleinden. De jas maakte lawaai, deed detectoren compleet door het lint gaan en als je je mobiele telefoon in een zak stopte was je niet langer bereikbaar. Desondanks werd de jas een culthit onder Stone Island fans. Welk ander merk was zo innovatief en experimenteel dat het een moderne maliënkolder maakte?

Het Italiaanse kledingmerk Stone Island bestaat dertig jaar en viert dat met een overzichtstentoonstelling in Florence genaamd Stone Island 30 die nog tot 7 juli is te bezoeken. Ik woonde de opening bij met Bright-medewerker Paul Dezentjé, als sinds de eerste collectie in 1982 Stone Island fan. Hij verkocht als jonge medewerker van kledingwinkel The Globe in Arnhem de eerste collecties in Nederland. De handgeschilderde camouflagejassen zijn zijn favoriet.

Voor Bright magazine heeft Paul een drieluik over Stone Island geschreven: in 2010 een postuum portret van bedenker Massimo Osti, vorig jaar een interview met voormalig hoofdontwerper Paul Harvey en in het nieuwe nummer een rondleiding in de ateliers van Sportswear Company door eindbaas Carlo Rivetti.

Op de tentoonstelling staan tientallen archiefstukken trots opgesteld. De ruwe experimenten van kledingingenieur Osti ('982-'994) die het dna bepaalde van Stone Island. Op militaire kleding geinspireerde jassen die in tweevoud een tent maakte bijvoorbeeld. Of de Ice Jacket die van kleur veranderde bij temperatuurwisselingen. Prachtige combinaties van materialen en verftechnieken. Dan volgen de modieuzere ontwerpen van Harvey ('995-'007) die los ging op kevlar, grafiet, polyurethaan, zilver, roestvrijstaal en diverse andere materialen. En tot slot mijn persoonlijke favoriet Stone Island Shadow Project van designer Errolson Hugh (sinds '008), een recente kledinglijn die speciale bescherming geniet van Rivetti. Een prachtige evolutie.

Aan mode doet Stone Island niet, het vaart zijn eigen koers en laat zich leiden door vindingen in materiaalgebruik, verf- en breitechnieken. De kledingstukken zijn duur echter ook duurzaam en tijdloos. (Dat is althans wat ik ook tegen mezelf zeg als ik weer eens voor de bijl ga.) Het merk is nog steeds populair onder Britse hooligans, maar is die groep inmiddels ontstegen. Stone Island heeft een groter publiek gevonden dat is overgestapt van zomaar spullen kopen naar bewust in kleding investeren. Goeie ontwikkeling.

In september verschijnt het lijvige naslagwerk Archivio ’982-’012 en de komende tijd verschijnt de 30th Anniversary collectie met onder andere een remake van Osti's eerste anorak gemaakt van tela stella.


Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Tella Stella, beide met dubbel L... en met hoofdletters. Slordig als schrijven je vak is!

Erwin van der Zande, 3 jaren geleden
Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Niet volgens de link die je zelf plaatst in je artikel... http://www.osti-archive.com/blog/2011/06/1...

Erwin van der Zande, 3 jaren geleden
afbeelding van Erwin van der Zande

Da's hun spelfout dus

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Da's waar... Maar toch raar dat je een link in je artikel zet naar die "onofficiële site" en niet naar Stone Island Corporate die je als bewijs voor je correcte spelling aanvoert.

Erwin van der Zande, 3 jaren geleden
afbeelding van Erwin van der Zande

Is ook een 'tip of the hat' aan Found_NYC (inmiddels gesloten) en Osti Archive, twee hele goede fansites.

mvandillen, 3 jaren geleden
afbeelding van mvandillen

Hoi Erwin,

In het artikel noem je dat de tentoonstelling nog tot 7 juli is te bezoeken. Is dat "tot" of "t/m"? Wij zijn de 7e in Florence en willen graag langs gaan.

Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Tot en met 7 juli!

mvandillen, 3 jaren geleden
afbeelding van mvandillen

Dank je, was leuk. Wel om 19:00 eruit gegooid


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 5 Bright Bunch leden en 176 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl