Stroomgeleidend GraphExter maakt flexibele elektronica mogelijk

Userpica

Het nieuwe textiel GraphExeter maakt kleding mogelijk waarin een computer, mp3 of telefoon is verweven.

Het aan de Britse universiteit Exeter ontwikkelde stroomgeleidende materiaal GraphExeter maakt flexibele en transparante elektronica mogelijk. Denk aan kleding waarin een mobieltje is verwerkt maar ook ruiten met interactieve mogelijkheden. Eerste concrete winst is dat GraphExeter de efficiëntie van zonnepanelen met 30 procent verbetert.

Het nieuwe stroomgeleidende materiaal bestaat uit een laag ijzerchloride verpakt tussen twee lagen grafeen. Grafeen zou je je kunnen voorstellen als een enkele laag grafiet, zoals je in de kern van een potlood vindt.

GraphExeter is ontwikkeld om het in elektronica meest gebruikte materiaal ITO (indiumtinoxide) te vervangen. Daarvan zou in 2017 het laatst op aarde aanwezige materiaal gedolven zijn.

Dat de vervanger naast flexibel ook transparant is, maakt dat wij met smart uitkijken naar wat ontwerpers die slimme kleding maken ermee kunnen, zoals Daan Roosegaarde, maker van de jurk die doorzichtig wordt als je dichterbij komt, Anouk Wipprecht, Marina Toeters en Lucy McRae.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 131 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl