Supermarkt met groenten en fruit op het dak

tags:
Userpica

Eten kopen dat afkomstig is van de kas bovenop het dak van de supermarkt? Volgens BrightFarms heeft het de toekomst.

Het New Yorkse BrightFarms claimt dat het met tien Amerikaanse supermarktketens afspraken heeft gemaakt over de bouw van een kas bovenop de winkels. De eerste kas moet in de loop van volgend jaar opengaan.

Het idee achter de dakkassen is dat het niet langer nodig is om het eten dat consumenten in de supermarkt kopen de halve wereld over te vliegen. Op die manier raakt onze voorraad fossiele brandstoffen iets minder snel op en worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Bovendien kunnen klanten dankzij de kas op het dak groenten en fruit kopen dat vandaag geoogst is.

De aanleg van de dakkassen kost tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen dollar. Die kosten worden betaald door Bright Farms in ruil voor de toezegging van de supermarkt dat zij tien jaar lang de opbrengsten uit de kassen in de supermarkt tegen vaste prijzen zullen verkopen. Bright Farms belooft dat het zo min mogelijk water en bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen van groenten en fruit.

Groenten en fruit uit de buurt kopen is vanzelfsprekend een goed idee als je niet wil dat er bij het vervoer van al dat eten al te veel schaarse fossiele brandstoffen worden verspild. Maar is het dak van de supermarkt vervolgens ook de beste plaats om dat lokale eten te verbouwen?

The Story Of Lettuce from BrightFarms on Vimeo.


Roni el Tamponi, 4 jaren geleden
afbeelding van Roni el Tamponi

En hoe zit het met de productie capaciteit? Wat als er teveel, te weinig of verkeerde assortiment wordt geproduceerd? Dit gaat wel werken als je een euro voor een tomaat vangt.

Azijnpisser, 4 jaren geleden
afbeelding van Azijnpisser

"Supermarkt met groeten en fruit op het dak"

Nog niet helemaal wakker Maarten?

De groenten en tot sinas.

Maarten Reijnders, 4 jaren geleden
afbeelding van Maarten Reijnders

Au! Heb het aangepast. Dank voor de oplettendheid.

laurens, 4 jaren geleden
afbeelding van laurens

Als jullie editors de titel en in dit geval ook de URL aanpassen, zorg er dan voor dat de oude (foutieve) URL naar de nieuwe leidt! Mijn RSS reader (iGoogle) had de oude URL in de cache staan die naar een 404 leidde...

Boris, 4 jaren geleden
afbeelding van Boris

De groeten van HAK? Of een typfoutje van Bright? ;)

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Cool idee.\nEr is ook een kantoor in nl met een daktuin waar ze de groenten verbouwen voor de lunch

Bezoeker, 4 jaren geleden
Bezoeker, 4 jaren geleden
Bezoeker, 4 jaren geleden
Bezoeker, 4 jaren geleden
Bezoeker, 4 jaren geleden
de meneer, 4 jaren geleden
afbeelding van de meneer

Ik zag laatst een Nederlandse docu over een in Nederland uitgevonden UV-lamp. Kwam van TU/e, dacht ik. Was in ieder geval een buitengewone 'groeilamp', die het heel goed mogelijk zou maken voor normale supermarkten om juist een aantal verdiepingen kelder vol te bouwen met snelgroeiende maar toch 100% normale en gezonde gewassen. De lampen waren ook niet duur mits natuurlijk in grote productie, en de consument had altijd vers en onbespoten groenten en fruit zonder de kosten van het vervoer etc.

Ik zie het wel gebeuren hoor.

Android BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van Android BRIGHT.app gebruiker

kijk eens naar Plantlab.nl, nederlands bedrijf bouwt dat soort systemen. Waarmee je groenten en fruit overal kan kweken, bijv. onder een supermarkt (onder de parkeergarage). Met weinig water, zonder pesticiden en zonder genetische modificatie. Ergens de komende maanden gaat in Amsterdam in een oud IBM gebouw hun eerste stadskwekerij open.

Android BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
Android BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van Android BRIGHT.app gebruiker

het revolutionaire van bright farms vind ik vooral het business model, zij financieren alles en voeren alles uit, in ruil voor gegarandeerde afzet. Met het contract van de gegarandeerde afzet kunnen ze relatief goedkoop geld ophalen. De afzet is immers gegarandeerd, daar houden banken van.

iPhone Gerrie, 4 jaren geleden
afbeelding van iPhone Gerrie

Binnen no time is de farm leeg gekocht. Wat blijkt: het groeien van gewassen gaat langzaam.

Android BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van Android BRIGHT.app gebruiker

@ gerrie....door gebruik te maken van kunstlicht is het mogelijk om het groeiproces aanzienlijk te versnellen.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 43 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl