Taakstraf voor ov-chiphacker, niet voor ov-bedrijven

Taakstraf voor ov-chiphacker, niet voor ov-bedrijven

10-12-2010 08:30 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Een ov-chipkaarthacker is veroordeeld tot 60 uur werkstraf. Ov-bedrijven schenden ook de wet maar krijgen geen straf.

De 30-jarige Leidenaar die ov-chipkaarten heeft gehackt moet 60 uur taakstraf verrichten, zo heeft de rechter gevonnist. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 100 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De rechter wees een schadevergoeding van 2411 euro voor het bedrijf waar Erik van IJ. de hacks uitvoerde van de hand.

Volgens de Leidenaar kostte het kraken hem niet meer dan dertig euro aan apparatuur en een middagje werk. Hij wilde aantonen dat de beveiliging en daarmee de bescherming van de privacy te wensen overliet. Dat maakte de rechter weinig uit: 'Verdachte heeft bewust dergelijke strafbare feiten begaan.'

Van IJ. gaf ook vervalste kaarten aan collega's die ermee hebben gereisd. Door die acties heeft hij volgens de rechter ook het 'consumentenvertrouwen in de ov-chipkaart geschonden'. 'Het is van groot economisch en maatschappelijk belang dat consumenten vertrouwen moeten kunnen hebben in waardekaarten zoals de OV-chipkaart. Door de computervredebreuk en vervolgens het vervalsen van OV-chipkaarten is een ernstige inbreuk gemaakt op het vertrouwen van de consument in de OV-chipkaart. Wanneer dit vertrouwen niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ontwrichting van het openbaar vervoer.'

Dat consumentenvertrouwen wordt er ook niet beter op omdat de ov-bedrijven en Translink zelf ook de wet overtreden. Volgens privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) worden de reisgegevens van de studenten-ov-chipkaart te lang bewaard. De bedrijven overtreden daarmee de privacywetgeving. Het CBP laakt ook de NS die studenten niet duidelijk genoeg heeft gemaakt dat ze juist niet hoeven in- en uitchecken met hun ov-chipkaart.

Op de privacy-overtredingen door de ov-bedrijven staat geen straf. De bazen van GVB, RET of NS hoeven dus niet te 'schoffelen'.