Techgiganten eisen hervormingen na NSA-spionage

Techgiganten eisen hervormingen na NSA-spionage

09-12-2013 07:58 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Grote techbedrijven, waaronder Apple, Google, Apple en Facebook, eisen wetswijzigingen die internetspionage door overheden moet beperken.

In een open brief aan president Obama en het Congres schrijven de techgiganten dat er na de onthullingen over de massale internetspionage door de NSA een hervorming nodig is. "De balans is verschoven in het voordeel van de staat en weg van de rechten van de burger - rechten die zijn vastgelegd in onze grondwet."

De bedrijven vragen om meerdere maatregelen en wetswijzigingen. De belangrijkste is dat de hoeveelheid gegevens van gewone burgers die de overheid kan opvragen moet worden verkleind. Daardoor zou grootschalig verzamelen van gegevens zonder aanleiding niet meer mogen. Ook vragen de bedrijven dat gerechterlijke bevelen over afluisteren en spionage sneller openbaar moeten worden gemaakt.

De bedrijven schrijven dat overheden ervoor hebben gezegd dat mensen technologie niet meer vertrouwen. Ook vinden ze dat de balans tussen veiligheid en privacy weg is en dat de vrijheid van meningsuiting op het spel staat. De bedrijven erkennen dat ook veel andere landen met de voorgestelde hervorming moet komen, maar roepen de VS op om de leiding te nemen.

In Nederland startte de actiegroep Bits of Freedom vorige week de website Bespied-ons-niet.nl met daarop een lijst maatregelen die nodig zijn om burgers te beschermen tegen spionerende geheime diensten. Zo eist BoF van minster Plasterk dat de plannen om ongericht internetverkeer te kunnen tappen worden ingetrokken. Ook moet de regering onderzoek laten doen naar de schaal van de spionage en moeten potentiële doelwitten als internetknooppunt AMS-IX en KPN worden onderzocht.