Techreuzen en Neelie Kroes tekenen programmeer-manifest voor scholen

Techreuzen en Neelie Kroes tekenen programmeer-manifest voor scholen

21-05-2015 12:01 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Neelie Kroes wil kinderen aan het programmeren krijgen, en techgiganten als Google en Microsoft staan haar bij. Binnenkort dus op de basisschool.

Na haar rol als Eurocommissaris digitale dingen is Neelie Kroes ambassadeur voor StartUp Delta geworden. In die rol wil ze startups in Nederland aanmoedigen, maar ook kinderen aan het programmeren krijgen. Daarom tekende ze vandaag samen met onder meer Google, Microsoft, IBM het CodePact. Daarin spreken die bedrijven samen met onderwijsinstellingen, startups en werkgevers af om kinderen nog dit jaar aan het programmeren te krijgen.


Kroes wil programmeren op school graag zelf nog meemaken

"De overheid kijkt vooruit met zijn plan 'Onderwijs 2032', maar dat duurt mij veel te lang", zei Kroes voor het ondertekenen van het pact. "Dan ben ik al dood en begraven, maar ik wil er gewoon nog bij zijn als we het onderwijs veranderen. Daarom moeten we daar nu mee beginnen." Volgens Kroes is iedereen die nu nog negeert dat software overal bij komt kijken zichzelf alleen maar aan het isoleren.

De vraag naar programmeurs wordt alleen maar groter en daarom moet volgens Kroes elk kind de kans krijgen dat te leren. Of er minstens kennis mee te maken, net als met andere vakken. De ondertekenaars van het CodePact slaan de handen ineen om vanaf de zomer het programmeren onder kinderen populair te maken. Er komen workshops en lesprogramma's maar ook docenten worden bijgeschoold.


De ondertekenaars, enkel mannen – zag Neelie liever anders

Daarnaast is het belangrijk de ouders zo veel mogelijk te betrekken, zei Fabian Jacott die in Suriname met zijn codeforsu.org hetzelfde doel wil bereiken. "Ouders moeten begrijpen waar hun kinderen mee bezig zijn, dat het niet altijd negatief is om met computers, telefoons en internet bezig te zijn. Ze moeten hun kinderen juist aansporen in plaats te dwingen hun telefoon steeds weg te leggen."

Hoewel sommige delen van het CodaPact al van start zijn gegaan en aan anderen nog wordt gewerkt, wordt het totale actieplan op 10 oktober tijdens de Codeweek gepresenteerd. Het plan loopt tot 1 januari 2017, hopelijk hebben scholen en leerlingen dan dusdanig de smaak te pakken gekregen dat programmeren op school een stuk normaler en aantrekkelijker is geworden.