Top 5: Accenture Innovation Awards

Top 5: Accenture Innovation Awards

12-11-2012 09:55 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Voor de zesde keer werden de Accenture Innovation Awards uitgereikt. Sander van der Heide was er namens Bright bij. Dit zijn onze vijf favorieten.

De Accenture Innovation Awards krijgen steeds meer publieke aandacht, terwijl de insteek van Accenture totaal niet ligt bij het verkrijgen van naamsbekendheid. Het stimuleren van innovatie en haar klanten verbinden met de bijhorende vernieuwende partijen, dat is waar het om draait bij Accenture. Maar zonder publiek geen innovatie, dan blijven alleen uitvindingen of ideeën over. Daarom krijgen de finalisten in elke categorie te maken met een vakjury en een publieksjury.

Wat voornamelijk opviel dit jaar was de verdeeldheid onder de verschillende juryleden. Waar de één op zoek was naar iets nieuws in plaats van vernieuwing, dacht de ander weer in het tv-programma Dragons Den te zijn beland en vroeg naar de winstverwachtingen of businessplannen.

Aangezien de jury en het publiek toch al niet zo op één lijn leken te liggen, heb ik voor Bright mijn eigen alternatieve favoriete top 5 samengesteld. Niet zoekend naar iets wat nog nooit is gedaan, niet kijkend naar groeicijfers en winstverwachtingen, niet afvragend wat hier nou weer het verdienmodel zou zijn of geleid door emotie bij de zoveelste kandidaat die geen winst voor ogen heeft, maar iets terug wil doen voor de wereld.

Diensten of producten die niets anders zijn dan een digitale versie van iets wat zonder computer of internet ook al werkte of alleen een aanpassing of toevoeging op een bestaand product, schaar ik niet onder innovatie, hoe goed het initiatief van sommigen ook is (sorry Thuisafgehaald, Ludduvuddu, GameChanger, iPawn, Doctor Kinetic, Snappcar). Tevens uitgesloten producten en diensten, waarbij een concept is gekopieerd en alleen het product is veranderd ( sorry EU1, Cinecrowd, SellanApp, WEBclusive,Taxishark).

Helemaal uitgesloten natuurlijk de diensten die een kopie zijn van een buitenlandse variant, geen originaliteit bevatten of grofweg puur jatwerk zijn (sorry, Without, Wappzapp, Zapaday). Het verbaast me elk jaar weer dat jury en genomineerde soms zo slecht op de hoogte zijn van wat er in de buurlanden of over zee al bestaat.

Wat er over blijft is nog een hele rij aan gave innovaties, van sommige word je gewoon al enthousiast bij de 1 minuut pitch van een tijdje terug. Hier is mijn keuze van beste 5.

5. Wrap the gift
Wrap the gift
valt nu nog in de categorie ‘aanpassing op een bestaand product’, maar heeft absoluut potentie om er meer van te maken. Het idee is een digitale versie van de mogelijkheid om je kado in een webshop te laten inpakken, zoals dat kan bij webwinkels van Bol.com en Amazon.com. Dat gaat natuurlijk alleen bij aankopen van digitale producten en ik kom zelf niet verder dan downloads van muziek, film, etickets en ebooks. Op zich is het niet meer dan de email die je normaal ontvangt met een code, maar in dit geval wordt het dus begeleid met een animatie.

Het wordt al leuker als je het digitale cadeautjes ontvangt en er een restrictie is op het uitpakken ervan. Dus pas openmaken om middernacht. Tot die tijd kun je er op je telefoon naar kijken of zelfs mee schudden om een hint te krijgen. Wat ik graag zou zien is dat je het cadeau kan kopen, op je eigen telefoon ‘on hold’ kan zetten en bij het zien van de ontvanger (denk een feestje, etentje of receptie) het cadeau kan geven via een app.

4. Lamzac
Lamzac is de zoveelste zitzak. Met één groot verschil: gevuld met lucht. Nee, niet opblaasbaar, maar je vult de zak binnen enkele seconden met 400 liter lucht door lucht te vangen en op te sluiten. Hij is superlicht, makkelijk mee te nemen, ziet er net zo cool uit als een Fatboy en hij zit verassend lekker. Niet eentje voor thuis in je kamer, maar om mee te nemen. Door een slim haaksysteem koppel je ze aan elkaar en maak je er een lekkere stoel van. Mocht je ondertussen iemand met een opblaasbed zien stoeien, help je die gelijk even, want die 400 liter lucht kun je overpompen.

3. Perfotec
Perfotec is een nieuwe manier van verpakken waardoor vershoudproducten drie tot zeven dagen langer houdbaar zijn. Het is een combinatie van een respiratiemeter en een lasersysteem dat microperforaties aanbrengt in de verpakking. Hierdoor blijven groente en fruit langer goed op smaak, langer houdbaar en betekent dat ook dat er minder weggegooid hoeft te worden bij de retailers. Een innovatie die grote invloed kan hebben op de voedselverkwisting als het op grote schaal gebruikt gaat worden.

2. Powermatcher
Helemaal in de trend van de smarthomes is Powermatcher. Groene stroom is iets waar we allemaal naartoe willen, maar het heeft één groot probleem: het is moeilijk op te slaan. In plaats van maar te blijven zoeken naar een oplossing voor die opslag doet Powermatcher het anders, het is software die kijkt naar de vraag. In de piekuren dat we stroom nodig hebben, bijvoorbeeld rond 18 uur als iedereen thuiskomt, is er veel vraag, maar geen zonne-energie voorradig. Veel van die stroom heb je niet gelijk nodig. Denk maar aan een afwasmachine of wasmachine. Doordat deze machines steeds ‘slimmer’ worden kunnen ze aangeven in welke periode ze stroom nodig hebben en de software van Powermatcher zorgt ervoor dat zodra er groene stroom beschikbaar is, deze wordt geleverd, een match tussen vraag en aanbod op een ander tijdstip dan direct.

1. Waka Waka
Waka Waka, staat voor BRIGHT light. Het led-lampje op zonne-energie was de grote winnaar afgelopen donderdag. In maar liefst drie categoriën won het vier prijzen, waarvan drie door het publiek weggegeven. Niet zo heel verwonderlijk, want het ‘goed doen’-gehalte is vrij hoog.

Camille van Gestel liet tijdens zijn pitch weten dat er in heel de wereld nog 1,5 miljard kerosinelampen gebruikt worden. Die lampen zijn duur, stinken, zorgen voor longproblemen en vooral veel schadelijke ongelukken.

Het innovatieve van deze lamp zit ‘m in het effectieve gebruik van de Nederlandse Sunboost-chip van Intivation. Deze worden normaal voor zonne-opladers voor mobieltjes gebruikt, maar in combi met de Waka Waka, zorgt de chip voor een effectiviteitswinst van 200 procent tijdens het opladen. Dat betekent dat na een dag opladen de lamp voor een paar dagen is te gebruiken en de lamp zelf gaat jaren mee. Doel is om in paar jaar tijd, 80 miljoen mensen aan zo’n lamp te helpen.

Zou je haast vergeten dat de productieketen van een product als deze schoon moet zijn. Het kan niet zo zijn dat aan de ene kant op vervuilende kerosine wordt bespaard en aan de andere kant de oplaadbare batterij vol met schadelijke stoffen zit, die ook weer aan het einde van de levenscyclus van de lamp terugkomen in het milieu. Daar is bij Off grid enorm goed over nagedacht en naast een levensverwachting van drie jaar van de batterij en ruim zeven jaar van het product, is alles recyclebaar en wordt bij de productie gebruik gemaakt van gerecycled ABS.

Ondanks dat we dit soort lampen en slimme vindingen ook in andere landen ontwikkeld zien worden, ben ook ik enorm gecharmeerd van deze lamp en vooral het verhaal van de makers. Samen met de vakjury en het publiek is Waka Waka voor mij ook de nummer 1 van de Accenture Innovation Awards 2012.

Tekst: Sander van der Heide.