Top 5: beste Android-apps van 2014

Top 5: beste Android-apps van 2014

24-12-2014 20:31 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Wat zijn de beste Android-apps van dit jaar? Daniël noemt zijn vijf favorieten.

Lees ook: onze top 5 iOS-apps van 2014

Android en iOS trekken steeds meer naar elkaar toe. Dat zie je niet alleen aan het design en de features, maar ook aan ontwikkelaars die vaker voor beide platformen ontwikkelen. Toch heb ik drie apps uitgekozen die niet op iOS te krijgen zijn, en twee 'universele apps' waar ik in 2014 gewoonweg niet omheen kan.

1. Link Bubble (gratis)
Link Bubble opent linkjes in een klein rond bolletje aan de zijkant van je scherm. Dat lijkt niet heel boeiend, maar het heeft een enorm effect op jouw productiviteit. Stel: je bekijkt alle tweets in de Twitter-app en je klikt op allerlei linkjes. Elke keer word je direct doorgestuurd naar de browser, terwijl ik liever al mijn linkjes in de achtergrond open. Dan kan ik, nadat ik alle tweets heb bekeken, even rustig de linkjes openen en artikelen lezen. Link Bubble doet precies dat, op een simpele en ietwat magische manier. En als je een link tof vindt, kun je 'm direct delen of snel aan een later-lezen-dienst als Pocket toevoegen. Ideaal.

2. Inbox by Gmail (gratis)
Sinds ik Mailbox gebruik, behandel ik al mijn e-mails als todo's en hanteer ik een zero-inbox-beleid. Inbox by Gmail, dat is ontwikkeld door het Gmail-team van Google, is eigenlijk Mailbox 2.0. De app is mooier, werkt sneller en licht de belangrijkste informatie in een e-mail uit. Krijg je een verzendbevestiging van een pakket in de e-mail? Dan kun je vanuit je inbox direct op de verzendbevestiging drukken om het pakketje te traceren. De app mist nog wel enkele belangrijke functies (handtekening, verzenden ongedaan maken), maar is sinds de release een onmisbare app op mijn smartphone.

3. Google Now Launcher (gratis)
Googel Now Launcher laat zien dat elke Android-smartphone er mooi uit kan zien. De app brengt een vleugje stock Android - de kale Android-versie die op de Nexus-apparaten wordt gebruikt - naar toestellen van fabrikanten als Samsung, LG, Sony en HTC. Want eerlijk is eerlijk: de Android-skins van deze fabrikanten zijn veelal lelijk en log. De launcher kun je in ieder geval van een fraai likje verf voorzien door de Google Now Launcher van Google te installeren. Heb je ook altijd snel toegang tot Googles slimme zoekassistent.

4. Franco.Kernel (tijdelijk 1,99 euro)
Al sinds de Nexus S (2010) maak ik gebruik van Franco.Kernel, een custom kernel voor geselecteerde Android-toestellen. Zo'n kernel zorgt ervoor dat je de baas bent over de hardware van je smartphone of tablet, en dat je met snellere prestaties een betere accuduur kunt krijgen. Franco is bekend van zijn agressieve hotpluggingtechnologie, waarbij de cpu's worden in- en uitgeschakeld als er juist meer of minder rekenkracht benodigd is. Voor het installeren van Franco.Kernel, dat gewoon met de app kan, is wel root-toegang vereist.

5. Pocket Casts (2,99 euro)
Pocket Casts is de beste podcast-app voor Android. De podcast is dit jaar weer nieuw leven ingeblazen door uitstekende series als Serial, dat een moordzaak uit 1999 bespreekt en opnieuw onderzoekt. Podcasts zijn gewoon awesome, en dat komt uit de vingers van een jongen die enkele jaren geleden enorm skeptisch was over deze vorm van internetradio ('wie gaat er luisteren naar mensen die praten over dingen?' - nou, ik dus). Pocket Casts biedt enorm veel functies, downloadt en verwijdert automatisch nieuwe afleveringen van je podcasts en laat je op een zeer overzichtelijke wijze je podcasts beheren.

Lees ook: onze top 5 iOS-apps van 2014