Trollen maar: iedereen is anoniem op dit sociale netwerk

Trollen maar: iedereen is anoniem op dit sociale netwerk

12-03-2014 17:01 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Anonieme ontwikkelaars werken aan het anonieme sociale netwerk Cloaq waar iedereen, jawel, anoniem is.

De hemel voor internettrollen? Een broedplaats voor racisme en haat? Het sociale netwerk dat je privacy serieus neemt? Of een plek waar iedereen écht zichzelf kan zijn? Het blijft gissen naar de identiteit van het nieuwe sociale netwerk Cloaq, een platform waar mensen geheel anoniem met elkaar kunnen communiceren. Zelfs een e-mailadres, telefoonnummer of zelfgekozen gebruikersnaam zijn niet nodig.

Cloaq wordt ontwikkeld door een eveneens anoniem team van ontwikkelaars. De mensen achter Cloaq zijn van plan altijd anoniem te blijven en zichzelf alleen kenbaar te maken onder de naam Team Cloaq. "We willen als een naam- en gezichtloze groep bestaan", aldus de ontwikkelaars tegenover TechCrunch.

Twitter

Het platform heeft veel weg van Secret, de populaire iOS-app waar gebruikers anoniem geheimen kunnen plaatsen die anderen kunnen zien. Cloaq combineert die anonimiteit met de voordelen van publieke platforms als Twitter, Medium of WordPress. Gebruikers van Cloaq kunnen zowel tekst als media publiceren, die vervolgens zichtbaar is op de tijdlijn van hun volgers.

Daarmee lijkt Cloaq veel op Twitter: je kunt profielen volgen en ontvolgen, en ook jijzelf kan worden gevolgd. De berichten - die optioneel ook van een titel kunnen worden voorzien - hebben, in tegenstelling tot Twitter, geen maximumlengte. Zie het als een soort blogpost. Ook kunnen gebruikers niet hun eigen gebruikersnaam kiezen. Cloaq begint bij de naam @alpha1 tot @alpha9999, waarna @beta1 en alle andere nummers aan de beurt zijn. Het wachtwoord mag je wél zelf invullen.

Wachtwoord vergeten bij Cloaq? Dan kun je via de beveiligingsvraag je account resetten. Degenen die het antwoord op hun beveiligingsvraag vergeten, hebben gewoonweg pech. "Zelfs als we worden gehackt, kunnen de hackers geen persoonlijke informatie buitmaken", aldus één van de ontwikkelaars.

Voor intelligente mensen

"We hebben Cloaq ontwikkeld om intelligente mensen een platform te geven om vrijuit te spreken", aldus het team achter het sociale netwerk. "Op die manier kunnen ze écht hun overtuigingen, meningen en ideeën uiten, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun imago op sociale media of wat hun vrienden, familie of volgers van hen zullen denken."

De bètawebsite van Cloaq wordt de komende weken gelanceerd, waarna een iOS-app snel volgt.