Tweede indruk: Honeywell Evohome

Tweede indruk: Honeywell Evohome

24-11-2014 10:01 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Honeywells slimme zone-thermostaat heeft meerdere nieuwe slimmigheden sinds hij bij ons werd geïnstalleerd. Een update.

Vorig jaar installeerden en testten we Honeywell's nieuwe Evohome-systeem. Een thermostaat die alle ruimtes in je huis meet en los van elkaar regelt. Slimmer dan een Nest of Toon thermostaat, die maar op 1 plek meten, en alle radiatoren dus aan óf uit zetten.

Programmeren met de App
Bij installatie kon ik met moeite drie minpuntjes bedenken. Eén van de kastjes is niet zo fraai vormgegeven, het systeem is niet gratis én de app was nog wat beperkt in functionaliteit. Inmiddels is het belangrijkste pijnpunt opgelost. De app is nu ook te gebruiken om te programmeren. Als je dus 's avonds in bed bedenkt dat je eigenlijk nooit kookt op vrijdagavond, kun je op je iPhone instellen dat vanaf nu de keuken op vrijdagavond niet warmer dan 17 graden hoeft te zijn.

Pebble
Honeywell heeft ook een appje ontwikkeld voor de Pebble-smartwatch. Daarmee kun je ongeveer doen wat je een jaar geleden met de app kon. Per ruimte kun je de temperatuur aanpassen en eenvoudig voor alle ruimtes de ecostand instellen bijvoorbeeld. Persoonlijk ga ik er geen Pebble voor aanschaffen, simpelweg omdat bedienen met je telefoon makkelijker, sneller en overzichtelijker is. De blits kun je er wel mee maken. Maar wie op dat gebied punten wil scoren, moet nog even afwachten. Honeywell gaat namelijk ook met HomeKit van Apple in de weer. Volgend jaar om deze tijd kun je dus met de smartwatch uit Cupertino de badkamer een graadje warmer zetten.

IFTTT
Wat ik het meest spannende Evohome-nieuws vond van afgelopen jaar was echter de integratie in If This Then That. Een platform waarop je allerlei internetkanalen aan elkaar kan knopen. Zo kan ik nu instellen dat na een SMSje met de titel Hawaii, mijn Philips Hue-lampen een zonsondergang op Hawaii nadoen en Evohome de correcte temperatuur daarbij overneemt.

Geofencing is nu ook een optie; de verwarming een paar graden omlaag als ik 5 kilometer uit de buurt ben bijvoorbeeld. En nog mooier, de verwarming weer omhoog als ik terug kom. Maakt je vriendin het uit op Facebook, zet de verwarming op 10 graden. De oplossingen zijn eindeloos: staat in mijn agenda een afspraak buiten de deur? Dan kan de verwarming zichzelf omlaag zetten. Eat that, Chriet Titulaer!

Gedrag
De grootste update kwam echter niet van Honeywell, maar van mezelf. Ik ben anders leren omgaan met de verwarming. Als je per minuut, per ruimte in kunt stellen hoe warm het er moet zijn, dan ga je nadenken over je verbruik. Bij mij gaat nu de werkplek bijvoorbeeld naar 12 graden 's nachts in plaats van naar 15 graden. Dat scheelt me serieus in de stookkosten. Eerder durfde ik dat niet aan, omdat ik bang was het er nooit meer warm te kunnen krijgen.

Conclusie
Het Honeywell Evohome-systeem zet Toon en Nest in de kou. Geen abonnementskosten, iedere ruimte apart te regelen, te bedienen met je tablet, telefoon, smartwatch, sms, email, agenda, facebook, wat je maar kunt bedenken. Nu alleen nog de mogelijkheid om het zelf te installeren.