Tweede indruk: HTC Magic

Tweede indruk: HTC Magic

04-05-2009 22:01 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Nog niet verwacht, toch gekomen. De zwaarste concurrent voor de iPhone is onderweg naar Nederland.

Na de komst van de T-Mobile G1 hadden wij sneller meer Android-toestellen verwacht. Bij Samsung wordt het juni, bij Motorola op z'n vroegst juli, en Sony Ericsson is naar eigen zeggen nog wel even bezig.

De eerst aangekondigde opvolger werd de Magic van HTC, tevens de maker van de G1. Vandaag wordt het toestel in een aantal landen geïntroduceerd, waaronder Groot-Britannië. Nederland zou nog moeten wachten. Daar lijkt echter nu toch schot in te komen, al kan Vodafone, de exclusieve aanbieder van de Magic in Nederland, ons helaas nog niets vertellen over datums en prijzen.

Tonie heeft voor Bright in maart al een proefrit kunnen maken op de HTC Magic en mijn bevindingen zijn grofweg dezelfde. De Magic doet het in tegenstelling tot de G1 zonder uitschuifbaar toetsenbord. Daardoor is het toestel slanker en lichter. De body is net als bij de G1 van plastic. De matte look van de G1 is vervangen door glossy. Dat maakt de Magic er niet chiquer op. De batterij is gelukkig wel beter. Je doet er nog steeds maar een dag mee, maar die dag kan nu wel iets langer duren.

Komen we bij het touchscreen, dat door de afwezigheid van een toetsenbord cruciaal is geworden. De Magic maakt gebruik van een zogeheten capacitief touchscreen, net als de G1 en de iPhone. Dit zijn in onze ervaring de beste touchscreens. De Magic reageert dan ook goed en snel. Je vraagt je eigenlijk af waarom de Blackberry-achtige trackball er nog op zit. Ik gebruikte 'm in elk geval weinig.

Het zwakke punt van touchscreen-telefoons is doorgaans het soft keyboard, het toetsenbordje op het scherm. De Magic is daarop geen uitzondering. De beste, of minst slechte beter gezegd, die we tot nu toe hebben gebruikt, zit op de iPhone. Dat van de Magic is een goede tweede. De toetsjes zijn namelijk een fractie kleiner, waardoor je eerder fouten maakt. Je kunt wel de 'haptic feedback' aanzetten, die een kleine trilling geeft als feedback na aanraking, maar dat is een extraatje. Het soft keyboard van de Magic is ook in landscape-modus te gebruiken, al duurt het switchen van portrait naar landscape of andersom, naar mijn mening wat lang. Multi-touch bediening is vooralsnog niet mogelijk, daar heeft Apple patent op.

De Magic is voorzien van Google's eerste grote Android-update, versie 1.5. Naast het feit dat het soft keyboard nu zowel in portrait als in landscape-modus werkt, bevat de update diverse verbeteringen. Scrollen in de browser gaat soepeler, de camera start sneller op, je gps-locatie wordt sneller gevonden, je Gmail sneller gecheckt en Nederlands is als taal toegevoegd. Er zijn wat widgets bijgekomen, waarvan een overzichtje van je agenda (Google Calendar) de meest welkome is. De belangrijkste nieuwe feature is dat de 3,2 mp camera nu ook video kan opnemen (3gp) en afspelen (mpeg4 en 3gp).

In m'n recensie van de G1 schreef ik dat dat toestel het op looks en user-interface verliest van de iPhone. De Magic komt dichterbij, maar redt het mijns inziens net niet. Naarmate de overeenkomsten groter worden, worden de details belangrijker. Zo zit er op de Magic alleen een mini-usb aansluiting en geen standaard 3,5 mm jack voor koptelefoons. Je bent dus veroordeeld tot de meegeleverde koptelefoon. Een ander 'detail' is het soft keyboard dat slechts een fractie kleiner is dan op de iPhone, maar daardoor minder prettig werkt. Tot slot de afwerking van het toestel. Zowel de iPhone 3G als de Magic hebben een plastic body, maar de Magic voelt goedkoper. Samengevat is de magie van de iPhone wat mij betreft (nog steeds) sterker.

Daar staat tegenover dat de Magic, net als de G1, een stap voor ligt met mobiel internet. 'Apple bracht het touchscreen en zette de deur open naar mobiel internet. Google haalt de deur nu simpelweg uit z'n sponningen: er is geen deur meer, mobiel is internet geworden', schreef ik over de G1. Dat geldt voor de Magic ook, al is in Android v1.5 een Google-account geen vereiste meer om het toestel aan de praat te krijgen.

Vodafone heeft kenbaar gemaakt in toekomstige Android-toestellen de Google-invloeden te willen terugschroeven. Begrijpelijk vanuit Vodafone's standpunt gezien, omdat daarmee de toestellen aantrekkelijker worden voor een breder publiek. Ik vind de Google-integratie echter juist een pluspunt. Het betekent namelijk gemak. Daarnaast maken diensten als Apple's App Store, Nokia's Ovi Store, Blackberry's App World en Google's Android Market meer verschil dan de mobiele portals van T-Mobile of Vodafone.

De maker van het besturingssysteem van je telefoon wordt belangrijker dan de operator. Exclusiviteit van toestellen lijkt vooralsnog het enige wapen waarmee de operators zich nog onderscheiden. Eén waar wij als consumenten eigenlijk alleen maar hinder van ondervinden. Van operator switchen voor een telefoon, dat is maar voor een paar toestellen weggelegd. Hoe goed de HTC Magic ook is, hij hoort daar wat mij betreft niet bij.