Tweede indruk: Sony Xperia Z5

Tweede indruk: Sony Xperia Z5

14-11-2015 18:38 Laatste update: 27-04-2018 19:28

De Xperia Z5 heeft een fraai design, krachtige camera en lange accuduur. Toch is dit niet de ideale Android-smartphone.

Sony heeft het vorig jaar flink te verduren gehad. De filmdivisie van het Japanse bedrijf werd gehackt, door (waarschijnlijk) Noord-Koreaanse hackers die eisten dat de film The Interview zou worden geannuleerd. Het kostte Sony miljoenen. Daarnaast werd de Xperia Z3+ (eigenlijk de Xperia Z4) niet goed ontvangen, omdat het te weinig vernieuwing bracht ten opzichte van de halfjaar eerder uitgebrachte Xperia Z3. Met de Xperia Z5 als vlaggenschip hoopt Sony het tij te keren.

Breukgevoelig

De Xperia Z5 is een kunstwerkje: geen wonder dat het de officiële smartphone van James Bond is (naast dat hij er een smak geld voor krijgt natuurlijk). De achter- en voorkant bestaan uit glas, dat samen wordt gehouden door een metalen rand. Dit design maakt de Xperia Z5 elegant, maar ook zeer breukgevoelig. Laat 'm één keer op een harde ondergrond stuiteren en je hebt gegarandeerd een breuk. De achterzijde bestaat uit matglas, waardoor de hij niet glimt en geen vingerafdrukkenmagneet is.

Naast de kleur grijs wordt de smartphone ook beschikbaar in de kleuren goud, zilver en groen. De behuizing van de Xperia Z5 is geheel waterdicht, ondanks dat de oplaadpoort en ingang voor de koptelefoon gewoon open zijn. Je kunt hem dus met een gerust hart in de wc laten vallen, zolang je hem weer snel eruit haalt (en goed schoon maakt).

Scan scan scan

Aan de rechter zijkant is de vingerafdrukscanner te vinden, die is geïntegreerd in de homeknop. De scanner werkt niet zo goed als die van andere smartphones, zoals de iPhone 6S of Galaxy S6. Dat komt omdat de vingerafdrukscanner van de Xperia Z5 vrij dun is, waardoor er maar een klein gedeelte van je vinger wordt gecheckt. Als je iets met je duim verschuift, wordt er een ander gedeelte van je duim gescand - en die wordt niet herkend.

Je kunt dit probleem grotendeels oplossen door verschillende gedeeltes van je duim als nieuwe vingerafdruk toe te voegen. Dat is een beetje een omweg, maar dan werkt de vingerafdrukscanner wel redelijk accuraat.

Krachtig

Het 5,2 inch-scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, ook wel een full-hd-resolutie genoemd. De icoontjes en tekst ogen scherp, de kleuren diep en het scherm helder. De kijkhoeken zijn wat minder, maar zolang je de smartphone voor je gezicht houdt merk je hier weinig van.

Verder bestaat de hardware uit een krachtige Snapdragon 810-chip, 3GB aan werkgeheugen en een flink 2900 mAh-accu. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een 'normale' full-hd-resolutie in plaats van de hogere QHD-resolutie, biedt de Xperia Z5 genoeg energie om het scherm voor een langere tijd aan te drijven. In tegenstelling tot veel andere smartphones heeft de Xperia Z5 echt een prima accuduur waarmee je met intensief gebruik regelmatig het einde van de dag haalt.

Maar toch haperingen

Je merkt niet altijd dat de Xperia Z5 over krachtige hardware beschikt. De smartphone draait op Android 5.1 Lollipop en krijgt binnenkort een update naar Android 6.0 Marshmallow, maar toont hier en daar nog wel haperingen.

Dat komt voornamelijk door de softwarelaag die Sony over Android plaatst. Deze is stijlvol en zakelijk, maar lang niet altijd voldoende geoptimaliseerd. Die paar haperingen tijdens het swipen door homescreens zijn gewoonweg vervelend, en die zouden er bij een smartphone van 699 euro niet moeten zijn.

Grootste pluspunt

Het grootste pluspunt van de Xperia Z5 is de 23 megapixel-camera. Sony staat bekend om zijn uitstekende camera's, en zijn nieuwe vlaggenschip is gelukkig geen uitzondering. Het maakt fotograferen in zowel goed als slecht belichte omgevingen een koud kunstje. Door de optische beeldstabilisatie kun je heel snel scherpe foto's schieten. Het is jammer dat de ietwat trage software ervoor zorgt dat het bekijken en bewerken van foto's een wat minder fijne ervaring is.

Waar je Sony wel voor mag prijzen, is het feit dat ze geen gekke uitstekende lens hebben gebruikt. De meeste fabrikanten voegen zo'n uitstekende lens toe omdat ze geen plek meer hebben in de smartphone, maar Sony is het gelukt om de achterkant helemaal glad te houden. Het ziet er fantastisch uit.

Conclusie

De haperingen in de software en onnauwkeurige vingerafdrukscanner zorgen ervoor dat de Xperia Z5 niet de ideale smartphone is die het had kunnen zijn. En dat is zo zonde, want Sony zat er deze keer - in tegenstelling tot vorige smartphones - heel dicht bij.

Sony toont met de Xperia Z5 waar zijn kwaliteiten liggen: bij het design, de camera en de accuduur. Deze drie onderdelen zijn beter dan die van de meeste concurrenten. Mocht je als consument veel waarde hechten aan die drie onderdelen, dan is de Xperia Z5 een hele goede keuze.

Lees ook:

Eerste indruk: Xperia Z5 en Z5 Premium met 4K-scherm

Eerste indruk: HTC One A9

Tweede indruk Nexus 5X: compact en prijzig

Tweede indruk: iPhone 6S