Uitlegparty: AirPlay

Uitlegparty: AirPlay

14-03-2011 10:59 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Apple's AirPlay voor draadloos streamen werkt nu ook voor eigen filmpjes en video in apps. Het aanbod AirPlay-hardware komt ook op gang.

AirPlay is Apple's draadloze protocol voor streamen van multimedia van iOS-apparaten en iTunes op computers naar allerei apparaten, zoals speakers, receivers en tv-randapparatuur. AirPlay zit sinds vorig jaar in iOS, maar kende een trage start. Dat kwam doordat het systeem eerst alleen audio ondersteunde.

Sinds het verschijnen van iOS 4.3 afgelopen woensdagavond is het ook mogelijk om eigen filmbestanden en video in apps naar andere apparaten te streamen via AirPlay. Tot nu toe kon dat alleen met de iTunes- en YouTube-apps. Met video erbij kan AirPlay een extra impuls krijgen.

Meta-data en apps
AirPlay is de opvolger van AirTunes, het protocol dat Apple al zeven jaar geleden begon te gebruiken voor streamen via wifi van muziek. AirPlay-streams zijn versleuteld. AirPlay verstuurt niet alleen audio en video maar ook metadata, zoals informatie over liedjes, albums en artiesten of de hoezen van albums of dvd's. Ook is het mogelijk met AirPlay te streamen naar meerdere speakers tegelijk.

De nieuwe videofuncties van AirPlay in iOS 4.3 maken het mogelijk videobeelden in apps van derden te streamen naar Apple TV. Zo ondersteunt Air Video (zie onze Uitpakparty) het al. Met die app zijn vanaf de computer alle videoformaten (ook .mkv) zonder tussenkomst van iTunes on the fly te converteren en via AirPlay direct op via Apple TV te bekijken. Ook de Spotify-app heeft een vorm van Airplay-ondersteuning. Update: Apple heeft in iTunes een overzicht met alle apps met Airplay gepubliceerd.

AirPlay is ook te gebruiken voor streamen van zelfgemaakte iPhone-filmpjes of -foto's. Filmpjes met de populaire H.264-codec op websites zijn ook vanuit Safari via AirPlay naar Apple TV te sturen.

Speakers
Fabrikanten kunnen AirPlay inzetten om op een eenvoudige manier streamingfuncties aan hun apparaat toe te voegen. Om AirPlay te ondersteunen is wel een speciale chip in elk apparaat verplicht. Producenten van docks en audio-apparaten voegen al langer Apple's speciale connector toe zodat iPhones, iPads en iPods in hun apparaten passen. Daar komt nu AirPlay als draadloze functie bij. De eerste fabrikanten die AirPlay in hun producten aanboden waren high-end audiofabrikanten als JBL, Denon en Marantz. Op de CES-beurs in Las Vegas toonde Bowers & Wilkins zijn Zeppelin Air (Uitpakparty):


Bower & Wilkins Zeppelin met AirPlay-support


Meer grote merken stappen nu in de AirPlay-boot. Zo presenteerde Philips vorige week zijn eerste apparaat met AirPlay-ondersteuning: de speakerdock Fidelio SoundSphere met een schuin naar boven gerichte woofer en een tweeter in een metalen omhulsel. Philips levert ondanks de AirPlay-support ook nog steeds een dock voor iPhone, iPad of iPod Touch mee. Philips heeft ook een Fidelio-app voor iOS uitgebracht.

Pioneer komt deze zomer met de high-end receiver VSX-1021-K met AirPlay-ondersteuning. Om muziek via AirPlay naar deze Pioneer 7.1-receiver te sturen is het wel nodig het apparaat aan te sluiten met een netwerkkabel of een wifi-dongle voor in de usb-poort aan te schaffen. De gratis iControl AV2-app is te gebruiken om de VSX-1021-K via iPhone, iPad of iPod Touch aan te sturen.

Er zijn ook AirPlay-toepassingen van derden beschikbaar die andere software in staat stellen audio naar AirPlay-speakers te streamen, zoals Airfoil voor zowel Mac OS X als Windows.


De Fidelio SoundSphere van Philips



Tv en hacken
Het wachten is nog op meer tv-randapparatuur met AirPlay, zoals mediacenters en dvd-spelers. Het is te hopen dat het niet alleen bij Apple TV blijft, want dat apparaat is immers officieel niet in Nederland verkrijgbaar en heeft geen Nederlandse content. Fabrikant Xtreamer heeft al een netwerkspeler aangekondigd die zowel AirPlay als Adobe Flash zou ondersteunen. Maar de AirPlay-support is op de productpagina nu ineens verdwenen.

AirPlay is weer een gesloten protocol, maar dat wil niet zeggen dat het niet te kraken is. Hackers zijn er al druk mee aan de slag geweest. Eind december lukte het een hobbyist al AirPlay aan de praat te krijgen op zijn mediacenter met de populaire XBMC-software. Het resultaat is Play2Wifi, een open-source implementatie van AirPlay, die is te gebruiken om video naar de eigen mediacenter te sturen.