Uitlegparty: Android 4.4 KitKat

Uitlegparty: Android 4.4 KitKat

13-11-2013 14:37 Laatste update: 28-04-2018 08:53

De opvolger van Jelly Bean moet van alle verschillende Android-toestellen weer een eenheid gaan maken.

Google lanceerde een jaar na Android Jelly Bean de opvolger van het besturingssysteem: Android 4.4 KitKat. De update kwam op 31 oktober uit, tegelijk met Google's nieuwe smartphone, de Nexus 5. KitKat is een belangrijke versie van het besturingssysteem, omdat Google hiermee de verdeeldheid onder Android-toestellen hoopt recht te trekken.

Warboel
De verdeling van Androidversies op smartphones is momenteel een grote warboel. Het meestgebruikte besturingssysteem is volgens de laatste cijfers Android 4.1 Jelly Bean. Dit zag het levenslicht in juli 2012, maar stootte pas een jaar later Android 2.3 Gingerbread van de troon, dat eind 2010 werd gelanceerd. Inmiddels draait net de helft (52,1 procent) van alle Android-smartphones een versie van Jelly Bean, zij het 4.1, 4.2 of 4.3. Het oude Gingerbread neemt nog steeds de tweede plaats in met 26,3 procent en Android 4.0 Ice Cream Sandwich volgt met 19,8 procent. Slechts 2,3 procent draait trouwens de voorlaatste versie: Android 4.3.

Verdeeldheid alom dus, in Androidland. Niet gek als je bedenkt dat nieuwste versies van het systeem simpelweg te zwaar zijn om op oudere toestellen te draaien. Een ander probleem is dat Androidversies nooit in één keer wereldwijd worden gelanceerd en dat de uitrol voor verschillende smartphones vaak traag is. Een voorbeeld: Android 4.3 Jelly Bean is pas sinds begin deze maand in Nederland beschikbaar voor smartphonevlaggenschepen als de Galaxy S4 en de HTC One. Met de komst van KitKat zet Google een nieuwe stap in de richting om van Android een logisch geheel te maken. Echter is ook deze versie nu alleen nog beschikbaar voor eigenaren van een Nexus 5, in dit overzicht zie je wanneer andere toestellen volgen.

Low-end en high-end
Ook dit keer dus geen wereldwijde 4.4-release voor alle smartphones, maar er zijn een aantal redenen waarom KitKat er wel in kan slagen om de oudere Androidversies op te slokken. Voorheen werden low-end toestellen met een oudere versie van Android uitgebracht met lagere systeemeisen. Maar het nieuwe KitKat is ook geschikt voor low-end toestellen. Vooralsnog geeft Android smartphone-ontwikkelaars de keuze om hun nieuwe toestellen klaar te maken voor KitKat. Hierbij gaat het om goedkopere én duurdere toestellen. Ter verduidelijking: niet alle oudere Androidtoestellen die nu op de markt zijn, krijgen een update naar 4.4. De vlieger 'KitKat voor low-end en high-end' gaat in principe op voor Androidtoestellen die vanaf nu worden gemaakt. Maar voor dat de Androidmarkt goed en wel naar de naam KitKat luistert, zijn we dus wel een poosje verder.

Energiezuinig
Dat ook goedkopere smartphones op KitKat gaan draaien, komt omdat Android aan het besturingssysteem heeft gesleuteld. Zo is versie 4.4 niet zo zwaar meer om te draaien. Androidtoestellen met minstens 512 mb werkgeheugen kunnen KitKat vloeiend gebruiken, omdat 4.4 efficiënter werkt. Mobiele verbindingen verbruiken eveneens veel minder energie, bijna 20 procent. Dat moet leiden tot een langere batterijduur. Ook kunnen ontwikkelaars met de KitKat API hun apps energievriendelijker maken.

Andere vernieuwingen
Niet alleen onder de motorkap is Android 4.4 aangepast. De interface oogt frisser, met doorzichtige knoppen onderin het scherm. Google Now krijgt een prominentere plek, om te openen swipe je op het homescreen naar rechts. Daarnaast pusht KitKat het gebruik van NFC voor transacties nog meer en kunnen ontwikkelaars apps maken met infrarood-support (zappen met je smartphone!). Met Android 4.4 kun je verder direct video's opnemen op je toestel van apps die je draait. Handig als je bijvoorbeeld vrienden wil laten zien hoe je een topscore haalt in een spelletje of uitleg wil geven over hoe iets werkt. Zo zijn er nog wat tweaks en vernieuwingen. Niet per se gamechangers, wel moet alles hierdoor vloeiender en beter werken.

Tot slot kunnen de lage systeemeisen van de nieuwste Androidversie eveneens gunstig zijn voor draagbare apparaten met wat minder hardwarepower zoals smartwatches. Wie weet draait KitKat wel (soepel) op de volgende Galaxy Gear...