Uitlegparty: ENUM

Uitlegparty: ENUM

20-12-2006 09:01 Laatste update: 30-04-2018 00:38

Eindeloos zoeken naar iemands telefoonnummer, e-mailadres of MSN is binnenkort wellicht verleden tijd.

Hetzelfde geldt voor ongewenste telefoontjes. Met dank aan ENUM.

Foto van Peter Kaminski onder CC.

Je zit op dat ene belangrijke telefoontje te wachten, maar elke keer als je telefoon gaat, blijkt het iemand anders te zijn. Of: je bent op vakantie, maar wilt toch je e-mail lezen. Over enige tijd behoren dergelijke problemen tot het verleden. Dat is althans de verwachting van ENUM NL, een organisatie die zich gaat bezighouden met de introductie van ENUM in Nederland.

ENUM (de afkorting staat voor Electronic NUMbering) is een techniek die een koppeling tussen telefonie en internet mogelijk maakt. Daardoor is het mogelijk op basis van een telefoonnummer iemand te mailen, SMS'en, IM'en of diens website te bekijken.

Degene met wie je contact zoekt, kan dankzij ENUM zelf bepalen op welke manier hij bereikt wordt. Als je in de trein zit, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je mails te laten afleveren op je mobiele telefoon. En als je niet gestoord wilt worden, kun je sms-berichten laten afleveren in je e-mail.

Een ENUM-nummer wordt kort gezegd een container waarin je allerlei contactinformatie kunt onderbrengen. Op de site van ENUM NL staan tal van praktische toepassingen. Zo maakt ENUM het ook mogelijk om de agenda's te checken van een groep vrienden die met elkaar willen afspreken. De ENUM-toepassing doet vervolgens suggesties voor de tijdstippen waarop iedereen kan.

Een ander voorbeeld dat wordt genoemd op de ENUM NL-site is de volgende: 'Je wilt een product opsturen naar een klant die je net mobiel gebeld heeft. Aan het mobiele nummer heb je dankzij ENUM genoeg om het product per post te kunnen versturen, een berichtje ter bevestiging te mailen en de factuurgegevens automatisch aan te maken in je boekhoudprogramma.'

Dat klinkt als een aardige service, maar tegelijkertijd als het ideaal voor elke stalker. 'De ENUM-gegevens in het DNS zijn publiek toegankelijk', vertelt Roelof Meijer die als directeur van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) bij ENUM NL is betrokken. 'Als je je adres opgeeft bij je ENUM-gegevens, kunnen anderen dat dus zien.'

Tegelijkertijd worden er wel maatregelen genomen om ENUM-gebruikers te beschermen. 'Het is aan de gebruikers om hun applicaties zo in te stellen dat niet iedereen daar toegang toe heeft. Zo kun je een white-list maken. Alleen mensen die daar op staan, kunnen je dan telefonisch bereiken of je GPS-gegevens inzien.'

Net als IP-adressen zijn ENUM-nummers uniek. De ENUM-versie van een telefoonnummer wordt achterstevoren opgeschreven. Het telefoonnummer van Bright (020-6122000) ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: 0.0.0.2.2.1.6.0.2.1.3.e164.arpa. Daarbij staat '1.3.' voor de landenextensie van Nederland (+31, maar dan omgekeerd). En 'e164.arpa' is de benaming voor het internetdomein waaronder ENUM-registraties plaatsvinden.

Nu is 0.0.0.2.2.1.6.0.2.1.3.e164.arpa niet echt lekker makkelijk om te onthouden. In de praktijk kun je straks gewoon een naam in je adresboek kiezen. Vergelijk het met internetadressen. Wie de site van Bright wil bezoeken, typt gewoon 'www.bright.nl' in. Dat is toch een stuk makkelijker te onthouden dan http://82.94.255.60.

'ENUM komt de vindbaarheid van personen ten goede', stelt Meijer. 'Je hoeft niet meer alles van iemand te weten, een naam en ENUM is voldoende. Op basis van die informatie kun je vervolgens op internet allerlei andere informatie zoals adres, faxnummer, telefoonnummer, e-mailadres et cetera opzoeken.'

Tot nu toe is ENUM nog vooral theorie, want in Nederland zijn er nog geen ENUM-diensten beschikbaar. Hoewel er al sinds 2001 in allerlei gremia over de invoering van ENUM in Nederland wordt gediscussieerd, is de nieuwe technologie nog niet operationeel.

In Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Roemenië is dat al wel het geval. 'In Oostenrijk is vooral voip populair', weet Meijer. Dankzij ENUM is het volgens Meijer mogelijk om bestaande voip-obstakels weg te nemen. Bovendien kunnen de kosten van telefoneren daardoor verder omlaag.

Meijer verwacht dat ENUM in augustus 2007 ook in Nederland operationeel zal zijn. 'Dan zijn de basiszaken toegankelijk en kunnen mensen zich registreren. Vervolgens is het aan het bedrijfsleven om applicaties en diensten voor ENUM te ontwikkelen.'