Uitlegparty: Huren in de Amerikaanse iTunes Store

Uitlegparty: Huren in de Amerikaanse iTunes Store

14-12-2009 16:42 Laatste update: 29-04-2018 07:35

Peter Keizer

Online films huren valt hier niet mee. Maar met een simpel trucje haal je films en series uit de Amerikaanse iTunes Store.


Het kabinet wil het 'illegaal' downloaden van films en muziek in Nederland, tegengaan door goede legale alternatieven aan te bieden. Vooralsnog valt het legale online filmaanbod in Nederland echter nog tegen. Zoals je in de vorige Uitlegparty hebt kunnen lezen, zijn er enkele videotheken die online films verhuren en ook Microsoft biedt streams aan via de Zune-videotheek van de Xbox 360. Maar tot nu toe verhuren ze vooral oude meuk.

Filmliefhebbers grijpen daarom maar weer terug naar de grote torrentsites, waar wel de laatste films en tv-series te vinden zijn. Daar is het probleem echter dat de kwaliteit van het materiaal soms te wensen over laat. Waar kun je dan wel terecht als je legaal de laatste Dexter, House of NCIS wilt zien? Bij de iTunes Store bijvoorbeeld.

Het aanbod van de Nederlandse iTunes Store is weinig interessant, maar doe je je voor als Amerikaan dan gaat er een wereld voor je open. Uiteraard is de Amerikaanse iTunes-winkel alleen bedoeld voor Amerikanen. Met een simpele truc kun je die beperking echter gemakkelijk omzeilen. Het enige dat je nodig hebt is een Amerikaanse iTunes Gift Card.

Gift Card
Er zijn verschillende plekken waar je zo’n iTunes Gift Card kunt kopen. Ze worden bijvoorbeeld massaal aangeboden op eBay, maar er zijn ook een aantal websites die ze verkopen. Vaak gaat het om kaarten met een waarde van 15, 25 of 50 dollar, die je vervolgens via iTunes in de Amerikaanse winkel kunt inwisselen. Daarna kun je het bedrag besteden aan films, tv-series of muziek. Het voordeel van iTunes is dat je er niet alleen gemakkelijk de laatste tv-series (een aflevering wordt meestal de dag na uitzending al aangeboden) of films kunt kopen, maar dat je er ook films kunt huren. Vaak ook in HD-kwaliteit.

De aanschaf van een iTunes Gift Card gaat meestal via PayPal of credit card, waarna binnen enkele minuten de code via e-mail naar je wordt gestuurd. Een aantal sites waar je de kaarten kunt vinden zijn: itunescode.nl, mediawob.com, mikesay98.blogspot.com, itunescodestore.com en itunes-giftcards.com. De prijzen variëren per aanbieder, maar meestal betaal je tussen de 3 en 5 euro meer dan de waarde die op de kaart staat. De handelaren moeten er uiteraard ook aan verdienen. Vind je een plek waar je minder hoeft te betalen dan dat de kaart waard is, dan heb je waarschijnlijk te maken met fraude.

Een Gift Card van 15 dollar (omgerekend 10,23 euro), kost bij itunescode.nl bijvoorbeeld 14,99 euro. Zodra je hebt betaald (hier kan dat ook via iDeal), verschijnt de code op je scherm. Bij mikesay98.blogspot.com betaal je voor dezelfde kaart 14 euro en bij itunes-giftcards.com kost ‘ie 12,66 euro. Dat wat je te veel betaalt voor de kaart, verdien je via iTunes weer terug. Een nieuw muzieknummer kost via de Amerikaanse-winkel bijvoorbeeld 88 cent, in plaats van de 1,29 euro die wij hier moeten betalen. Seizoen 3 van Dexter koop je voor 16,34 euro in SD-kwaliteit, of 24,55 euro in HD-kwaliteit. Casino Royale huren in HD, kost net geen vier euro.

Registreren
Heb je de code binnen, dan kun je aan de slag. Eerst moet je je bij de Amerikaanse iTunes Store registeren. Download iTunes en kies vervolgens in het programma voor de iTunes Store. Scroll naar beneden en klik op het vlaggetje en kies nu United States (wel eerst even je Nederlandse-account uitloggen). Rechtsboven kies je onder de Quick Links voor Redeem. Vul je code in en klik weer op Redeem. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een Amerikaans-account aan te maken. Kies Create Account en vul je gegevens in.



Kies bij betalingsmethode voor ‘none’. Heb je geen vakantiehuisje in Florida, dan heb je een fictief adres nodig in Amerika. Zoek op whitepages.com of yellowpages.com een bloemist, winkel of hotel op en gebruik dat adres. Klaar, je bent binnen!

Bovenaan staat je naam en het geld dat je kunt besteden. Er zijn een paar kleine dingetjes waar je rekening mee moet houden. Je hebt dertig dagen om een gehuurde film te kijken en 24 uur om een film af te kijken. Zijn er ook nadelen? Yep. Apple gebruikt DRM om ervoor te zorgen dat je de films alleen via je computer, iPhone, iPod of Apple TV kunt kijken. Een film downloaden en branden gaat dus niet. Hoewel daar ook trucjes voor zijn. En ook het delen van de film met bijvoorbeeld de Popcorn Hour of WD TV werkt niet. Je zult dus je pc of Apple TV moeten gebruiken om de films en series op je tv te zien. En er is geen Nederlandse ondertiteling.

De Amerikaanse iTunes Store is misschien een beetje behelpen. Maar totdat de filmstudio’s eindelijk interesse krijgen in ons kikkerlandje, is dit een goed en zo-goed-als-legaal alternatief.