Uitlegparty: iCloud

Uitlegparty: iCloud

06-06-2011 20:39 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Apple's nieuwe dienst iCloud is een manier om al je data met verschillende apparaten te delen.

MobileMe is niet meer. iCloud neemt de scepter van Apple’s gestrande cloud-project over en haalt direct het meest onaantrekkelijke weg: het prijskaartje. De service wordt gratis, naast een optionele functie om geripte muziek in je officiële iTunes-bibliotheek op te nemen voor €24,99 per jaar.

Gebruikers linken maximaal tien apparaten aan iCloud. Download je een app, bewerk je een bestand of maak je een foto, dan worden deze aanpassingen binnen je systeem direct met het web gesynchroniseerd en op je andere devices doorgevoerd. Daardoor ben je niet meer afhankelijk van iTunes om bijvoorbeeld foto’s op je iMac te zetten. En niet alleen je iMac: documenten en foto’s synchroniseren ook met Windows-machines. Dit alles vindt plaats op de achtergrond, zodat je er zelf niet eens bij stil hoeft te staan.

iCloud heeft de nodige gelijkenissen met Dropbox. Immers ook hierbij upload en download je automatisch bestanden. Het verschil zit hem in Apple’s integratie binnen iOS. iCloud synct niet alleen je bestanden met de cloud, maar ook opgeslagen data van apps, aangeschafte content en de instellingen van je apparaat.

De API’s voor iCloud zijn beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars, maar Apple liet voorbeelden binnen hun eigen apps zien. Contacts, Calendar en Mail maken alle drie ongeveer hetzelfde gebruik van iCloud. Pas je een contactpersoon aan, voeg je een agendapunt toe of werk je mail door, dan worden deze veranderingen automatisch toegepast op je andere apparaten. Net als bij MobileMe komt iCloud met een e-mailservice waarbij je een @me.com-adres krijgt. Boeken en apps worden ook met de cloud gesynct. Je bladwijzers gaan mee, zodat je makkelijk kunt wisselen tussen devices tijdens het lezen van een boek.

Met Documents in the Cloud is er eindelijk een bestandsverkenner voor iOS. Gesyncte docs belanden hierin, zodat je ze kunt sturen naar de app in kwestie. Foto’s die je maakt, komen niet hierin terecht maar in de nieuwe Photostream-functie van de Photo app. Hierin vind je altijd alle foto’s die je in de afgelopen 30 dagen hebt gemaakt. Op je iPhone en iPad worden alleen je duizend laatste afbeeldingen getoond. Wil je een foto bewaren op het apparaat in kwestie, dan doe je dit door hem te verplaatsen naar een ander album. Alles wordt wel offline bewaard op je PC of Mac. Oh, en Apple TV-gebruikers mogen juichen: de Photostream is zelfs op Apple’s media extender bruikbaar.

Als een soort toevoeging op Apple’s PC Free initiatief in iOS 5, is het met Backup mogelijk om een reservekopie van je iPhone of iPad te maken en online op te slaan. Schaf je ooit een nieuw apparaat aan, dan hoef je enkel in te loggen met je gegevens om automatisch de leefomgeving van je vorige toestel te downloaden. Backups worden iedere avond automatisch gemaakt, wanneer je apparaat doorheeft dat hij wordt opgeladen.

Steve’s ‘personal favorite’ is iTunes in the Cloud. Nieuw in iOS is een tab waarin je eerder aangeschafte muziek terugvindt en downloadt op je device. Heb je liever al je aankopen overal, dan schakel je dit zonder al te veel moeite in. Dit wordt pas echt interessant voor gebruikers van iTunes Match. Betaal je hier $24,99 per jaar voor, dan ziet iTunes al je geripte (lees: gedownloade) muziek als volwaardige iTunes downloads. Is er in de iTunes store een 256 kbps AAC-bestand van de mp3 beschikbaar, dan downloadt hij deze meteen voor je.

Een, als je er heel krom naar kijkt, interessant alternatief om alsnog bij te dragen aan inkomsten voor iartiesten, mocht de opbrengst hun kant opgaan. Van een muziekstreamservice à la Spotify is (nog) geen sprake.

iCloud-gebruikers krijgen 5 gb aan ruimte tot hun beschikking. Meer dan je denkt, want boeken, apps en muziek telt Apple niet mee. Alleen backups, documenten en e-mail nemen opslagruimte in.

Dit alles moet vanaf de herfst beschikbaar zijn, zodra iOS 5 lanceert. iTunes in the Cloud is vanaf vandaag beschikbaar als developer bèta. De functie staat by default geactiveerd en moet je uitzetten als je er geen trek in hebt.