Uitlegparty: Online backup

Uitlegparty: Online backup

19-10-2011 15:09 Laatste update: 28-04-2018 21:17

Al je bestanden online backuppen kan steeds makkelijker en goedkoper. iCloud of Dropbox zijn hiervoor te duur.

De meeste computergebruikers maken slechts sporadisch backups. Volgens onderzoeken maakt 7 procent dagelijks een reserviekopie. Aan kosten of tijdgebrek hoeft het niet meer te liggen. Backup-programma's zijn gratis te downloaden, harde schijven bieden steeds meer GB's voor minder euro's. Maar online backuppen heeft voordelen: bestanden zijn overal en altijd beschikbaar en er is minder risico op dataverlies bij brand of inbraak. De meeste backupschijven staan immers nog altijd in hetzelfde huis of kamer als de computer.

Online backupdiensten bestaan al jaren en de meeste vereisen maar een paar stappen: aanmelden, installeren van benodigde software, instellen welke mappen op je computer je wilt backuppen en eventueel hoe vaak dat moet gebeuren. Klaar is kees. De laatste jaren zijn er tal van aanbieders en functies bij gekomen. Bekijk deze lange vergelijkingstabel maar eens.

Syncen of hele backups
Verschillen tussen backupdiensten zitten bijvoorbeeld in het gebruiksgemak van de software, de opslagruimte, de maximale bestandsgroottes of de manier waarop ze toegang bieden tot de gebackupte bestanden, via het web of steeds vaker ook mobiele apparaten. Een andere mogelijkheid die niet alle diensten bieden is automatisch synchroniseren van bestanden tussen meerdere computers, zodat je ook op offline momenten nog bij belangrijke bestanden kunt. Voor dit doeleinde zijn Dropbox en Apple's iCloud aanraders. Heb je heel veel GB's te backuppen, waarover we het later in deze uitlegparty gaan hebben, dan zijn beide diensten minder geschikt: te weinig ruimte voor een te hoge prijs.

Apple geeft met iCloud 5 GB gratis opslag, maar dat doen bijna alle andere backupdiensten ook. Bij die 5 GB tellen gekochte muziek, apps, ebooks en duizend foto's van de afgelopen 30 dagen weliswaar niet mee. In Nederland nog niet beschikbaar is de uitbreiding iTunes Match waarmee tot 25 duizend muziekbestanden online zijn te syncen. Ander groot minpunt bij het gratis deel: bestanden mogen niet groter dan 25 MB zijn.

De betaalde versie van iCloud is echter prijzig: 15 euro per jaar voor 10 GB, 30 euro per jaar voor 20 GB en 73 euro per jaar voor 50 GB. Concurrent Dropbox, dat handige mobiele apps biedt voor het syncen van een Dropbox-folder tussen computers en smartphones, is nog duurder. Voor 50 GB betaal je 88 euro per jaar, voor 100 GB jaarlijks 175 euro. Dropbox is er voor iPhone, iPad, Android en Blackberry. Mooi is dat Dropbox-bestanden ook direct beschikbaar zijn in allerlei externe apps, van Goodreader tot Quickoffice. De hoge prijzen maken iCloud en Dropbox prima sync-diensten voor veelgebruikte of recente bestanden. Maar heb je grote hoeveelheden bestanden te backuppen, dan moet je op zoek naar alternatieven.

Onbeperkte online opslag
Voor een reservekopie van heel veel bestanden zijn backupdiensten als Crashplan, Backblaze, Carbonite, Mozy, F-Secure Online Backup, SpiderOak of Wuala interessanter. Zij bieden veel meer opslagruimte dan Apple en Dropbox, sommige diensten claimen zelfs een onbeperkt aantal GB's (maar geen onbeperkt aantal computers). Na instellen welke mappen op de computer moeten worden gebackupt, heb je er geen omkijken meer naar. Opgeslagen bestanden zijn bij deze diensten ook via het web beschikbaar.

Steeds meer back-upaanbieders hebben ook applicaties voor iPhone en Android, waarmee de opgeslagen files ook zijn te benaderen. De software is misschien iets minder gelikt dan Apple met iCloud biedt, maar een backup van je hele computer heb je (hopelijk) niet al te vaak nodig, hooguit bij diefstal of een harde schijf crash.

Welke diensten bieden veel GB's voor weinig geld? Backblaze en Crashplan lijken het goedkoopst. Ze verkopen voor 36 euro per jaar (50 dollar) onbeperkte opslag voor één computer. Voor 87 euro per jaar kun je via Crashplan tot tien pc's back-uppen. Mozy had tot voor kort ook onbeperkte opslag, maar is nu duurder geworden: 44 euro per jaar voor 50 GB of 78 euro voor 125 GB (3 pc's). F-Secure heeft ook een 2-jarig abonnement voor 1 pc voor 83 euro en biedt ook de mogelijkheid om bestanden met anderen te delen. Wuala is een van de diensten met Europese servers en prijzen: 59 euro voor 50 GB en 99 euro voor 100 GB.

In Nederland zijn de uploadsnelheden voor online backups steeds minder een probleem. De servers op afstand zijn meestal de beperkende factor, als je een snel kabel- of glasvezelabonnement hebt zeker. Sommige diensten, zoals Mozy, bieden overigens in hun software ook de optie om de bandbreedte voor het backuppen te beperken, handig voor als je niet wil dat een videogesprek of online game er hinder van gaat ondervinden.

Beetje van alles
Een deel van de backupdiensten kan trouwens ook syncen à la Dropbox. Mozy komt binnenkort met Stash, een sync-dienst die de strijd aangaat met iCloud en Dropbox. Bestanden die je naar een Stash-folder op je computer sleept gaan automatisch ook naar andere apparaten waarop Stash is geïnstalleerd. Concurrent SugarSync heeft dat al langer. SugarSync heeft een aantrekkelijke combinatie van opties: meerdere pc's backuppen, ook tot 500 GB, folders synchroniseren tussen apparaten, foto-albums delen en muziekbestanden streamen.

SugarSync heeft misschien wel de meeste mobiele apps van allemaal, zelfs voor Blackberry, Windows Phone en Symbian. En geüploade files hebben geen maximale bestandsgrootte, Sugarsync slaat de laatste vijf versies van files op. Sommige aanbieders, zoals SOS Online Backup, bieden onbeperkte versieopslag. SugarSync's prijzen zijn redelijk bij de kleine pakketten en gunstig bij grote hoeveelheden data: 30 GB kost 36 euro, 60 GB kost 73 euro, 500 GB is met minder dan 300 euro nog redelijk goedkoop. En het moet gezegd: de interface van SugarSync is wel een van de prettigste van alle back-updiensten waar ik zelf wel eens naar heb gekeken.

Box.net biedt ook zowel backups en een sync-folder. Net als bij Dropbox is Box.net ook door externe apps en sites te gebruiken. Zo is zijn er apps voor iPhone, Android en (voor de verandering) ook Blackberry, maar ook voor Office en voor allerlei webdiensten. Foto's in je Box.net-account zijn bijvoorbeeld beschikbaar binnen online fotobewerkingstools als Picnik.com. Tijdelijk geeft Box.net als actie aan iOS-gebruikers overigens 50 GB gratis ruimte weg.

Amazon, Google, Microsoft
Namen als SugarSync, Mozy en Crashplan zijn bij velen onbekend. Intussen storten grote partijen zich ook op de backupmarkt voor consumenten. Amazon startte bijvoorbeeld onlangs met zijn Cloud Drive, eveneens met 5 GB gratis ruimte. Veel geavanceerde functies zijn er bij Amazon niet te bekennen. Maar Amazons prijzen zijn redelijk: 20 GB kost 20 dollar, 50 GB 50 dollar, enzovoort tot duizend dollar voor 1 terabyte. Ter vergelijking met iCloud is 50 GB backuppen bij Amazon Clouddrive de helft goedkoper. Een mooie extra is dat je onbeperkt muziekbestanden kan opslaan, als je betalende klant bent. Die bestanden tellen niet mee voor je limiet en zijn via de Cloud Player ook nog eens zowel op computers als mobiele apparaten te streamen.

Ook Google verkoopt online-opslagruimte, via Google Docs, maar promoot dat niet erg. Google heeft dan ook weinig functies en opties. Goedkoop is het uploaden van bestanden naar Docs wel: 20 GB kost maar 3,5 euro, 200 GB kost 35 euro, en ga zo maar door tot 16 TB voor 3500 euro. Het wachten is echter op de komst van de Google Drive, of hoe Google's online backupdienst ook gaat heten, wil het backuppen bij Google handig gaan werken. Nu gaat het uploaden nog via de browser en synchroniseren, versleuteling of versiebeheer is er nog niet bij. Geruchten over een G-Drive gaan al jaren en recent doken weer hints op dat het binnenkort toch echt zover gaat komen.

Een vreemde eend in de bijt is Microsofts Windows Live Skydrive waarmee je zelfs 25 GB gratis krijgt. Maar Skydrive heeft nog weinig ondersteuning voor andere besturingssystemen, mobiele apparaten en synchronisatie. Microsoft gaat Skydrive met de komst van Windows 8 wel uitbreiden en integreren in het besturingssysteem. Voor Windows-gebruikers kan Skydrive een interessant aanbod worden. Curieus maar waar: ook Apple gebruikt de servers van Microsoft en Amazon voor zijn iCloud.

Nieuwkomers
Nieuw is dat de dienst SOS Online Backup niet alleen bestanden van je computers opslaat, maar ook gegevens van Android- en iOS-apparaten en Facebook. Via een app maakt SOS een backup van alles wat je op Facebook hebt gepost, van foto's tot statusberichten. Voor het eind van het jaar wil SOS ook ondersteuning voor Twitter en Gmail toevoegen. Via de mobiele app van SOS zijn ook gebackupte muziek- en videobestanden te streamen. Maar dat kon bij bijvoorbeeld Dropbox en Sugarsync ook. SOS geeft 5 GB gratis ruimte weg en rekent 56 euro voor 50 GB en 73 euro voor 100 GB. Een middenklasser qua prijs dus.

Een andere nieuwe aanbieder van onbeperkte online opslag is Bitcasa. Deze dienst, nog in gesloten bèta-fase, slaat alle bestanden binnen het besturingssysteem automatisch eerst online op. Alleen de vaakst geopende bestanden en recente files staan in een lokaal cachegeheugen opgeslagen. In de cloud opgeslagen bestanden zijn direct binnen Windows of Mac OS X te benaderen, je ziet dit onderscheid tussen online en lokaal niet. Bitcasa nestelt zich in het besturingssysteem en heeft dan ook geen aparte applicatie of site voor toegang tot de bestanden.

De start-up claimt onbeperkte opslagruimte en bespaart op capaciteit en bandbreedte door bestanden te herkennen die exact hetzelfde zijn als die andere gebruikers al eerder hebben geüpload naar Bitcasa. Dat is bijvoorbeeld handig voor het snel opslaan van muziek en films: er is geen nieuwe upload nodig. In plaats daarvan verwijst Bitcasa slechts naar het eerder opgeslagen bestand. Zestig procent van de bestanden die gebruikers opslaan, zoals muziek en films, zouden ook al eerder door anderen zijn opgeslagen. Het klinkt veelbelovend maar vooralsnog is Bitcasa nog niet voor iedereen te gebruiken. Afwachten dus.

Kiezen maar
Welke backupdienst je kiest, hangt helemaal af van je behoefte en de apparaten die je gebruikt. Wil je je hele computer backuppen, dan bieden Crashplan en Backblaze een goede combinatie van prijs en functies. De meeste gratis ruimte bieden Box.net (tijdelijke actie, 50 GB) en Microsoft Skydrive (25 GB). Het goedkoopst per GB is Google Docs, maar nog beperkt in functionaliteit. Wil je alleen bestanden tussen verschillende apparaten synchroniseren, dan zijn Dropbox en iCloud voor de iOS-gebruikers aanraders. Zowel grote bestanden backuppen als syncen? Dan komen Sugarsync, Box.net en Mozy om de hoek kijken.

Een nadeel van alle vormen van online backup blijft er wel: je moet maandelijks of jaarlijks blijven betalen. Anders ben je je backup kwijt. Maar het mooie is dat je het altijd een paar weken gratis kan proberen en dat tot 5 GB meestal gratis is. Maar dat is voor steeds meer mensen lang niet genoeg. Maar heb je, zoals ondergetekende, zo'n 10 jaar aan documenten, foto's, filmpjes, muziek en ander materiaal te backuppen, dan kan dat nu wel voor een paar euro per maand. Ik heb zelf in totaal zo'n 200 GB weggezet bij twee backupdiensten. Laat die harde schijf maar stuk gaan.