Uitlegparty: Pimp je site met Apture

Uitlegparty: Pimp je site met Apture

16-02-2009 13:50 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Jaap Stronks

Normaal linken is zo 2008. Een beetje blogger gebruikt Apture voor contextuele informatie en multimedia.

Het gros der website-eigenaren is behept met een merkwaardig soort minderwaardigheidscomplex: bezoekers die je met een doodnormale externe link de wijde wereld instuurt zie je nooit meer terug, zo is kennelijk de gedachte. Dus wordt de argeloze websurfer bestookt met een arsenaal aan HTML- en javascripttrucs om de websurfervaring vooral niet voorspelbaar, overzichtelijk en intuïtief te maken: de popups, popunders, popovers en pop-er-schuin-tussens zijn niet van de lucht.

En dan is er ook nog eens Apture, een startup van drie Stanford-studenten, waarmee links geen nieuwe webpagina’s maar contextuele javascriptvenstertjes openen. Je kunt zo verscheidene links kwijt onder één hyperlink. Tot overmaat van ramp werkt dat nog verdomde fijn ook. Probeer het maar: de voorgaande links met een icoontje ervoor zijn Apture-links, of zie de video (tip: kies fullscreen, hij is in HD-formaat).


Wie bloed, zweet en tranen plengt voor de moeizame opmars van webstandaarden (ik niet hoor) zal deze ontwikkeling met afgrijzen aanzien, maar het moet gezegd: Apture werkt, en goed ook. Met een druk op de knop tover je bijvoorbeeld Wikipedia-informatie of video’s over een onderwerp tevoorschijn, zoals in de volgende aanklikbare link over de iPhone. Of, zoals de Washington Post doet, kun je in een handomdraai de biografie én het laatste stemgedrag van een politicus presenteren.

Obama

De dienst heeft een aantal belangrijke pluspunten: hij is gratis, (inmiddels) stabiel en zeer eenvoudig te installeren. Je hoeft slechts een regel code toe te voegen aan je websitesysteem en je kunt vervolgens reeds gepubliceerde artikelen verrijken met aanvullende content.

Hoe ga je zelf aan de slag met Apture? Een paar eenvoudige stappen. Om te beginnen moet je je registreren. Vervolgens kun je bij my sites je site aanmelden; je krijgt dan een pagina met installatie-instructies - er zijn kant en klare instructies voor de meest gebruikte website-systemen zoals Blogger, Typepad, Wordpress en Drupal - maar het komt neer op slechts één enkele regel code die je ook handmatig in een template-bestand kunt plakken. Zie ook: How to install Apture. Maar de eenvoud van de installatie rechtvaardigt de lengte van deze alinea eigenlijk niet.

apture

Heb je Apture eenmaal geïnstalleerd, dan vind je een beheermenuutje op je eigen website - niet in het beheersysteem, gewoon op de site zelf. Vervolgens kun je een stukje tekst selecteren, waarna een menu opent waarmee je kunt zoeken naar content om toe te voegen - enerzijds een hoofdartikel, anderzijds eventuele 'related media', zoals foto's, video's, audio, nieuwsartikelen en informatie uit naslagwerken. Je kunt het op de Experience Apture-pagina ook zelf uitproberen. Succes! Drop een link naar je site in de comments als het je gelukt is.