Uitlegparty: Tips om binnen je datalimiet te blijven

Uitlegparty: Tips om binnen je datalimiet te blijven

08-08-2011 08:57 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Met deze apps en tips blijf je binnen de strengere maandelijkse datalimieten die providers tegenwoordig opleggen.

Nu KPN, T-Mobile en Vodafone hun datalimieten voor mobiel internet de laatste tijd hebben verkleind, is het verstandig beter op je eigen dataverbruik te letten. Want overschrijding kan al snel in de tientallen euro's lopen. De maandelijkse limiet ligt bij de goedkoopste abonnementen bij de grote drie Nederlandse telecomaanbieders rond de 200 MB, bij gemiddelde pakketten rond de 500 MB en bij de duurste bundels vanaf 1 GB. Wie elke dag van de maand vijftien webpagina's opent, komt al snel aan die 200 MB.

Tip 1: meten is weten
Hoeveel verbruik je? Er zijn tal van apps om daar achter te komen. Voor de iPhone zijn er bijvoorbeeld DataMan Free of Pro (gratis/1,59 euro) of BandWith Pro (1,59 euro). Voor Android zijn er gratis programma's als 3G Watchdog, My Data Manager, Traffic Monitor en Stats. Deze apps tonen je precies hoeveel MB je in een periode verbruikt. My Data Manager (gratis of 2,39 euro) toont bijvoorbeeld ook een lijst met het dataverbruik van mobiel internet, roaming en wifi opgesplitst per app. De app toont de gegevens ook in cirkeldiagrammen, wat nog overzichtelijker is.

In de meeste apps is de hoogte van de eigen datalimiet in te stellen, waarna je waarschuwingen kan krijgen als je bijvoorbeeld 80 of 90 procent van je bundel hebt gebruikt. Sommige apps, zoals Stats, zijn ook in staat automatisch de 3g-verbinding af te breken als de maandelijkse datalimiet bijna is bereikt. Traffic Monitor laat je ook dataslurpende apps vanuit een overzicht afsluiten.


Onavo comprimeert inkomend internetverkeer vooraf op zijn servers

Tip 2: besparen met Onavo en Opera
Blijkt uit de statistieken van de meet-apps dat je gevaarlijk dicht bij het maximum komt, of er zelfs overheen gaat, dan is het verstandig te kijken naar apps die je meer online laten doen met dezelfde hoeveelheid data. Ze comprimeren online gegevens voordat je ze op je toestel binnenhaalt. De app Onavo verkleint vooraf alles wat je via mobiel internet opvraagt op zijn eigen servers. Door de compressie kan je met hetzelfde gebruik minimaal twee keer meer doen op je smartphone. De winst scheelt wel per soort gebruik. Vooral bij plaatjes en webpagina's werkt dit goed.

Onavo is voorlopig gratis, al zou het bedrijf wel betaalde diensten overwegen. Zit je krap in je data, dan is dit een aanrader. Maak je je zorgen om je privacy, omdat Onavo op zijn servers ook je mails zou kunnen zien langskomen, dan is de compressie ook per toepassing uit te schakelen.


De Opera Mini-browser biedt ook compressie van webpagina's

Ook een andere browser dan de standaardversie kan datagebruik schelen. Het populaire Opera Mini - beschikbaar voor bijna alle mobiele platformen - comprimeert webpagina's op zijn servers, waarna de browser ze naar de gebruiker terugstuurt. Bij zware pagina's zorgt dit er bovendien voor dat ze eerder klaar zijn met laden. In Opera Mini is het ook mogelijk om het tonen van plaatjes op pagina's helemaal uit te schakelen. Dat is pas data-efficiënt online artikelen lezen.

Opera claimde vorig jaar in een onderzoek (bekijk infographic) dat met zijn browser er met hetzelfde dataverbruik veel extra pagina's op bekende sites zijn te bezoeken. Het zou gaan om 9 extra pagina's op Facebook, 16 op Twitter en 3 op Wikipedia.


Air Meter waarschuwt als de limiet in zicht komt

Tip 3: Zoek gratis wifi
Open wifi-toegangspunten zijn een alternatief voor 3G-netwerken. T-Mobile en KPN bieden al honderden draadloze hotspots gratis aan hun klanten aan. Er zijn allerlei apps, als Free Wifi Finder en Boingo Wi-Finder, die je gratis wifi-hotspots laten opsporen. Je kunt ook voor vertrek op sites als Hotspotsvinden.nl kijken.

Sommige grote horeca- en koffieketens, zoals McDonalds, Starbucks, Coffee Company en Bagels & Beans, bieden ook in alle vestigingen gratis wifi aan. Op Schiphol en in veel bibliotheken is draadloos internet gratis. Op de luchthaven is de beperking 1 uur. Verder zijn er op sommige plaatsen in Nederland gratis stadsnetwerken, zoals Rotterdam Draadloos en Heerlen Live.

Wie thuis een Fon-router heeft staan, kan ook op honderden plekken in Nederland gratis surfen via de hotspots van andere Fon-gebruikers. Bovendien is de trein na jaren wachten eindelijk een plek van gratis wifi geworden. Er rijden nu al op de meeste lijnen intercity's rond met wifi aan boord. Voor kampeerders is er het overzicht van Wificampings.nl. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 600 campings die draadloos internet aanbieden.


De app Free WiFi Finder

Tip 4: check je instellingen
Via de instellingen van je smartphone is er ook op dataverbruik te besparen. Zet bijvoorbeeld pushnotificaties uit, alle kleine beetjes helpen. Smartphones gebruiken ook 3G bij het bepalen van de locatie. Ook dat valt in de systeeminstellingen uit te zetten.

Updaten van apps met nieuwe versies kan je beter via een wifi-verbinding doen. Dat geldt zeker voor het ontvangen van systeemupdates (Android) of syncen met bijvoorbeeld iCloud. In iOS is het updaten van apps groter dan 20 MB trouwens niet via mobiel internet mogelijk.


My Data Manager (Android) toont je gebruik ook in handige cirkeldiagrammen

Tip 5: oppassen met mails en multimedia
Wat kan je op je telefoon beter niet doen als je weinig data wilt verbruiken? Open bijvoorbeeld geen grote attachments bij mails als dat niet nodig is. Helemaal af te raden is het streamen van muziek, zoals met de Spotify-app. Spotify-leden kunnen trouwens het beste via wifi hun playlists syncen voor offline gebruik. Wat ook sinds kort offline kan, is navigeren met de Google Maps-app, wat roamingkosten in het buitenland bespaart.

Ook het bekijken van filmpjes via bijvoorbeeld YouTube is erg data-intensief. Als je toch per se een video wilt zien, kies dan voor de lage kwaliteit en niet voor de hd-versie. Stuur ook liever kleine versies van je mobiele kiekjes in plaats van de originele formaten. Uploaden telt immers ook mee.

Zit je aan het eind van de maand echt krap in de MB's? Dan kan je beter alleen de mobiele versies van websites bezoeken. Die van Bright staat hier. En open alleen mails die echt belangrijk zijn. De rest kan wel wachten tot je weer thuis op je eigen 'onbeperkte' wifi-netwerk zit.