UMC print een compleet nieuwe schedel om vrouw te redden

UMC print een compleet nieuwe schedel om vrouw te redden

26-03-2014 09:03 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Tot nu toe konden delen van een schedel worden vervangen met onderdelen uit een 3d printer. In Utrecht werd voor het eerst een volledige schedel gewisseld.

In het Utrechtse UMC is bij een 22-jarige vrouw een compleet nieuwe schedel geïmplementeerd. Het bot werd volledig gewisseld door een kunststof exemplaar, die met een 3d-printer op maat werd gemaakt. Een wereldprimeur, volgens het ziekenhuis, want tot nu toe werden alleen delen van een schedel op deze manier vervangen.

Noodzakelijke operatie

De operatie redde het leven van de vrouw, die lijdt aan een aandoening waarbij het schedelbot dikker wordt. "Door de dikker wordende schedel komen de hersenen steeds meer onder druk te staan", zegt hersenchirurg Bon Verweij, die de operatie leidde. "Langzaam verdween haar gezichtsvermogen en kreeg ze coördinatiestoornissen. Het was een kwestie van tijd voor andere cruciale hersenfuncties in het gedrang zouden komen en zij zou overlijden."

Schedel op maat

Volgens Verweij was er tot nu toe geen effectieve behandeling voor deze patiënten. Die is er nu wel. "Vroeger werd een implantaat met de hand op de operatiekamer gemaakt van een soort cement waarbij de pasvorm verre van ideaal was", zegt hij. "Nu kunnen we dergelijke delen met 3d printing exact op maat maken." Dat is cosmetisch beter, maar ook de hersenfuncties doen het beter.

Operatie geslaagd

Met een Australisch bedrijf dat in 3d printen gespecialiseerd is, werkte Verweij samen om kennis en ervaring op te doen om een volledige schedel te vervangen. Met succes. Het UMC komt nu, drie maanden na de operatie, met het nieuws naar buiten. Volgens Verweij is de vrouw nu klachtenvrij: "De patiënt heeft haar gezichtsvermogen weer volledig terug, is weer aan het werk en het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is."

Meer uitleg vind je in onderstaande video. Let op: kan schokkende beelden bevatten.

Met een nieuwe 3d-printkop komt organen printen dichterbij