Vakantietest '95 vs '15: Buienradar vs. naar buiten kijken (11)

Vakantietest '95 vs '15: Buienradar vs. naar buiten kijken (11)

16-07-2015 08:14 Laatste update: 27-04-2018 23:05

Rutger vergelijkt in de maand juli de vakantie van 1995 met die van 2015. Vandaag: Buienradar vs. naar buiten kijken.

Wij vonden vroeger De Telegraaf al een flutkrant. Wij weigerden bovendien zoveel geld uit te geven aan nieuws dat morgen al weer achterhaald zou zijn. Wij verdoezelden die reden achter de geveinsde overtuiging dat als je in Frankrijk was je geen Nederlandse krant moest lezen. Dat kon je immers thuis ook wel. Maar als er een storm op komst was, was het altijd de man met De Telegraaf onder de arm die alle buren er over vertelde. Je merkte dat hij bijna blij was dat hij slecht nieuws had aangaande het weer. Hij werd er even de belangrijkste man van de camping van (vrouwen liepen toentertijd niet met de krant over de camping). De enige andere potentiële nieuwsbron was de radio. Mijn vader had destijds een zogenaamde 'wereldontvanger' (achteraf gezien een hilarisch begrip). Daarop zond de wereldomroep haar programma’s uit. Het waren simpeler tijden vóór internet.

Natte vingerwerk
Een andere belangrijke bron in ‘95 waren de wolken boven ons hoofd. Als die donkergrijs werden en zich bevonden in de richting waar de wind vandaan kwam, dan kon het wel eens gaan regenen. Het meten van de wind deden we in die tijd nog volstrekt analoog. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar we likten een vinger nat (de eigen vinger, let wel) en hielden die in de lucht. De kant die als eerste koud werd gaf de windrichting aan. Tegenwoordig zijn onze vingers door langdurig smartphone gebruik niet gevoelig genoeg meer om dit te doen.

Weersverwachting per minuut
Anno 2015 staan mensen soms in de stromende regen naar de Buienradar-app te kijken op hun smartphone om vervolgens bij hoog en bij laag te beweren dat het droog is. Dat zegt de app. Het is niet zozeer de informatie die ons in de weg kan zitten, het is het idee dat je het altijd beter had kunnen weten als je je maar had laten informeren. Dat de weersverwachting (voor een half land) in De Telegraaf er naast zat, daar kon je bijna van uitgaan. Dus keek je ‘s ochtends uit je tent om te zien of het een dag was om te zwemmen, te wandelen of de boel op te pakken en te vluchten. Maar nu kun je zien of het over 30 minuten wel of niet regent en je dag op de minuut nauwkeurig aanpassen aan de informatie die je hebt. Dan ben je je vakantie aan het managen in plaats van aan het vieren. Mijn advies: geniet van buienradar, maar gebruik met mate.

Lees ook:

Vakantietest '95 vs '15: proloog
Climate control vs 5 standen buitenlucht (1)
Handycam vs iPhone (2)
Heupgordels vs. kinderzitjes (3)
Moeders met de kaart vs. TomTom (4)
Het boek vs. het e-book (5)
Internet vs. de campinggids (6)
Donald Duck vs. Nintendo 3DS (7)
Cassettebandjes vs. Spotify (8)
Euro's vs. Franse francs (9)
De Facebook-post vs. het ansichtkaartje (10)