Van Telegram tot ProtonMail: 'IS is dol op encryptie'

Van Telegram tot ProtonMail: 'IS is dol op encryptie'

20-11-2015 13:38 Laatste update: 27-04-2018 18:57

IS raadt onder andere de beveiligde chat-apps Telegram, Wickr en Crytocat aan om veilig te communiceren.

In een document van 34 pagina's legt de terreurgroep uit hoe je je onlinecommunicatie kunt beveiligen met krachtige encryptie.

Het document, dat is ontdekt en vertaald door het het academisch instituut voor terrorisme van het Amerikaanse leger, is gemaakt om strijders en sympathisanten van IS veilig te laten communiceren. De lijst bestaat uit allerlei apps, diensten en tips om communicatie te verbergen voor inlichtingendiensten.

Geen eigen methode

Zo legt IS in het document uit hoe je de gps-locatie uit foto's verwijdert door de zogeheten gps-tagging uit te schakelen. Ook wordt in het document beschreven hoe je door middel van een app als Mappr een valse locatie door kunt geven om inlichtingendiensten op het verkeerde been te zetten.

IS raadt de chat-apps Telegram, Wickr en Crytocat aan om veilig te communiceren, samen met Hushmail en ProtonMail voor e-mailverkeer. In het document wordt ook de app Signal aanbevolen om veilig te sms'en en bellen. Privacyvoorvechters en klokkenluider Edward Snowden gebruiken deze app ook.

"We zien op dit moment geen aanwijzingen dat IS eigen encryptiemethoden ontwikkelt. Ze gebruiken voornamelijk de beveiligde chats van Telegram", zegt onderzoeker Aaron Brantly van het Amerikaanse leger.

Gmail en Facebook

IS-strijders mogen ook Gmail gebruiken, zolang ze maar valse informatie opgeven en de site bezoeken via de Tor-browser. Deze browser verbergt de werkelijke locatie van de computer en wordt veelvuldig gebruikt door dissidenten.

Facebook en Instagram zijn volgens IS een no-go. Beide sociale media zouden de privacy van hun gebruikers niet waarborgen. Om echt veilig te communiceren, wordt er in de documenten de beveiligde smartphones Cryptophone en BlackPhone aangeraden.

Journalisten en activisten

"Dit is zo'n beetje de beste operational security die je kunt krijgen, zonder dat je door een overheid wordt getraind", zegt Brantly.

"Als ze de tips volgen, kunnen ze veilig communiceren. Maar er is een verschil tussen vertellen hoe iemand het moet doen en het ook daadwerkelijk goed doen."

Normale sms'jes

De terroristen die in Parijs verschillende aanslagen pleegden, hebben net voor de aanvallen gecommuniceerd via normale sms'jes. Franse rechercheurs vonden een mobiele telefoon in een prullenbak buiten de Bataclan, die hoogstwaarschijnlijk van één van de terroristen is geweest.

Het apparaat bleek allerlei informatie te bevatten, waaronder sms'jes met teksten als 'we gaan beginnen'. Door de telefoon kon de politie ook de locatiegegevens (en afgelegde route) van één van de aanvallers inzien. De data op de telefoon waren ook niet versleuteld.

Lees ook:

Top 5: beste apps om veilig te chatten