Veiling frequenties mobiele netwerken gestart

tags:
Userpica

Mobiele 4G netwerken zijn onderweg. En brengt de veiling de gehoopte extra concurrentie?

Woensdagochtend is het Agentschap Telecom gestart met de veiling van frequenties voor 2G, 3G en 4G. Vijf partijen, onder wie de huidige drie telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile, doen mee. Daarnaast doen er twee nieuwe partijen mee, maar de namen houdt de overheid vooraf geheim. Het gaat echter hoogstwaarschijnlijk om Tele2 en kabelaars Ziggo/UPC.

De partijen moeten vergunningen bemachtigen om zo mobiele netwerken te kunnen aanbieden. Het gaat onder meer om nieuwe frequenties voor de nieuwe, vierde generatie mobiel internet, 4G, wat ook bekend staat als LTE. De politiek hoopt dat er meer concurrentie komt op telecomgebied omdat het daar nu aan schort. KPN, Vodafone en T-Mobile worden zelfs verdacht van illegale prijsafspraken.

Het is nog helemaal niet zeker of bijvoorbeeld Tele2 of Ziggo serieus gaan meebieden om de strijd aan te gaan met de huidige telecomnetwerken. Niet alle frequenties die worden geveild zijn momenteel even interessant. Het meest gewild is de 1800 Mhz-band, omdat onder meer de iPhone 5 die gebruikt voor LTE. De frequentieblokken die voor nieuwkomers zijn gereserveerd, op aandringen van de politiek, zijn achteraf niet het meest interessant.

De veiling werd de afgelopen jaren meermaals uitgesteld, mede door extra voorwaarden die de politiek wilde invoeren. Daardoor heeft de invoering van 4G in Nederland vertraging opgelopen. De veiling verloopt online en duurt enkele weken. Er is een veilingmeester die online bij elke nieuwe ronde voor de frequentieblokken de prijzen verhoogt, totdat deelnemers niet meer bereid zijn de prijs te betalen.

Lees ook onze Uitlegparty over de frequentieveiling.


JelmerPWN, 3 jaren geleden
afbeelding van JelmerPWN

Doe ik er verstandig aan om nog niet een 2 jarige sim only te bestellen? Omdat de nieuwkomers gaan stunten met prijzen, of gebeurt dit pas over 1-2 jaar?

pimbee, 3 jaren geleden
afbeelding van pimbee

Altijd 1 jaar nemen. 2 jaar is net niet handig

JelmerPWN, 3 jaren geleden
afbeelding van JelmerPWN

Thanks for the advice

Rik1988, 2 jaren geleden
afbeelding van Rik1988

Ik heb inderdaad ook altijd een eenjarig sim only abonnement genomen. Je kunt altijd vergelijken op een website om te kijken welk abonnement het beste bij je past, goede websites zijn:
1. Simonlymetinternet.nl
2. Simonlypro.nl
3. Bellen.com


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 13 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl